zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders werken zelfstandig, hard en kort

28 augustus 2006 - Nederlandse werknemers hebben het getroffen, zo blijkt uit twee verschillende publicaties van TNO en het CBS. We hebben hier in vergelijking met de rest van Europa afwisselend en leerzaam werk van hoog niveau met een grote mate van zelfstandigheid. Daar komt nog bij dat we steeds minder zijn gaan werken. In 1950 lag de arbeidsduur voor voltijders nog op 2280 uur. Vandaag de dag is dat 560 uur minder. De keerzijde is wel de enorme werkdruk die we dagelijks ervaren.

De dienstensector bloeit in Nederland, zo staat te lezen in de publicatie 'Worklife in the Netherlands' van TNO. Daarom horen we hier ook tot de top van de computergebruikers in Europa. De gemiddelde werknemer in Nederland zit 3,5 uur per dag achter de computer, in de dienstensectoren is dat zelfs 5 tot 6 uur per dag.

Nederlanders zijn verder wereldkampioen parttimewerk. Maar dat betekent niet dat we het maar een beetje rustig aan doen op het werk, want de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur behoort tot de top van Europa en is zelfs hoger dan in de VS. Dat brengt ook de schaduwzijden van het werk in beeld. Juist in de dienstensector zijn de werkdruk en emotionele belasting hoog, vooral door de vele 'klantcontacten' en het intensieve werken op de computer. Toch vindt ongeveer 88 procent van de Nederlanders dat ze gevarieerd en leerzaam werk hebben, tegenover gemiddeld 75 procent in de EU. Ook vindt 83 procent van de werknemers in Nederland dat ze zelfstandig hun werk kunnen uitvoeren, veel meer dan in de EU waar maar 65 procent hetzelfde vindt.



Voltijd minder werken

De afgelopen 50 jaar is de arbeidsduur van voltijders stapsgewijs verkort. In 2005 werkten voltijders 1720 uur. Dit is ruim 100 uur minder dan in 1980 en 560 uur minder dan in 1950, aldus het CBS-webmagazine. In de zakelijke dienstverlening worden met 1765 uur per werknemer, per jaar veel uren gemaakt. Net als in de delfstoffenwinning, de horeca, het vervoer en de communicatie is de arbeidsduur daar bovengemiddeld. De industrie en de bouwnijverheid zitten onder het gemiddelde. Het kortst is de arbeidsduur in de gezondheids- en welzijnzorg (1674 uur) en het openbaar bestuur (1684 uur). In 2006 is in een paar bedrijfstakken de jaarlijkse arbeidsduur iets verlengd. Zo is het aantal vakantiedagen in de bouw met twee dagen verminderd.

Geen 24-uurs economie

Wel blijkt dat in Zuid-Europese landen en de nieuwe EU-landen veel langer wordt gewerkt, meer in ploegendienst en meer in het weekend. In Nederland wordt weinig 's avonds, 's nachts en in het weekend gewerkt. De 24-uurs economie is daarmee in Nederland verder weg dan in veel andere Europese landen, zo constateert TNO.


Bron: Personeelsnet
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
marja band  |   | 
29-08-2006
 | 
14:28 uur
Dit onderzoek is weer puur in dienst van de politiek gedaan: het CDA is al een tijdje aan het blaten dat we weer 40 uur moeten gaan werken.

Nogal wiedes dat we minder zijn gaan werken: we moeten steeds meer werk en gezin combineren. Daarnaast moeten we steeds meer naast ons werk studeren. De tijd van huismoeders en kostwinners is voorbij. Daarnaast is de kinderopvang in ons land m.i. op achter. Als het CDA zo voor het gezin is (hoeksteen v.d. samenleving), dan moeten ze het minder werken juist aanmoedigen of op een andere wijze ouders tegemoetkomen, bijv. meer kinderopvang en goedkoper, betere verbindingen woon-/werkverkeer (files verminderen, openbaar vervoer verbeteren).
Misschien lossen we de vergrijzing beter op door iets aan de ontgroening te gaan doen. Haal jonge goed opgeleide mensen uit het buitenland hier naartoe.
Een leuk idee kan ook zijn om mensen die wel 40 uur (gaan) werken te belonen met bijv. een belastingvoordeel.
Ik zelf werk overigens 38 uur per week, maar dat worden er ook wel eens 40.
Anton  |   | 
3-09-2006
 | 
10:10 uur
Weten we nog wel waarom we 38 uur per week zijn gaan werken?
Om de werkloosheid bij de jeugd te verminderen en dus vaste banen te creeren.

Weten we nog wel wie de 38-urige werkweek ons opgelegd geeft?
De regering.

Weten we of dit effect heeft gehad?
Er zijn diverse rapporten die elkaar totaal tegenspreken!
Bij de zorg en zakelijke dienstensector heeft dit in ieder geval wel banen opgeleverd.
In de agrarische sector in ieder geval nauwelijks als je met je handen moest werken. Wel bij de kantoorfuncties.

Weten we wat de werknemers ingeleverd hebben om dit, uit solidariteit met de jeugd, te realiseren?
Salarisverhoging.

En het vergelijk met 1950 vind ik leuk maar niet realistisch.
Sindsdien is de levensstandaard aanzienlijk verhoogd, en ook de "sociale verplichtigen" oftewel als je niet meedoet hoor je er niet bij.
Durf eens te zeggen in het openbaar dat je geen (bedrijfs-)auto hebt, nauwelijks alcohol drinkt (2 flessen Bacardi per jaar) en dus geen bier, niet van voetbal houd en niet vreemdgaat. Ze bekijken je dan gelijk alsof je van een andere planeet komt en als je dan een sigaret opsteekt krijg je te horen: Maar je rookt wel!! (Niet gezond natuurlijk.)
Waar gaat het nu eigenlijk over? Ik heb of voel mij meer dan een ander?

En om op bovenstaand ingezonden bericht te reageren:

Wat wil je nu, dat het CDA het minder werken juist moet aanmoedigen en naderhand kom je met een leuk idee van beloning met belastingvoordeel voor de mensen die 40 uur gaan werken.

Aad  |   | 
5-09-2006
 | 
01:55 uur
Ik heb ook een 38 uurige werkweek maar ik draai zeker 50 uur per week en dan ben ik toch erg blij met die 12 ATV dagen waar ik ook echt gebruik van maak.
Ik denk overigens dat dit voor heel veel mensen opgaat.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10