zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topmanagers zien bonussen explosief stijgen

23 augustus 2006 - Hoewel het salaris van Britse topmanagers vorig jaar slechts zes procent steeg, verdienden ze dankzij steeds riantere bonussen het afgelopen jaar bijna net zoveel als hun Amerikaanse collega's, die hun bonusuitkeringen het afgelopen jaar ook met meer dan de helft zagen stijgen. Gemiddeld bedragen bonussen tegenwoordig 120 procent van het managementsalaris, in 2000 was dat nog 45 procent. 23 procent van de bonussen wordt uitbetaald in cash. Een en ander blijkt uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers.

In een krappe arbeidsmarkt woedt een harde strijd om de beste mensen aan te trekken, te motiveren en te behouden. Volgens de onderzoekers zijn veel ondernemingen dan ook gedwongen hun beloningsstrategieën continu aan te passen om zowel hun aandeelhouders als managers tevreden te stellen.

Volgens PriceWaterhouseCoopers, dat het verband tussen managementbeloning en aandelenwinsten onderzocht, hebben traditionele bonussen echter geen significant effect op de managementprestaties. De onderzoekers stellen dat beloning in aandelen vaak effectiever is. Op die manier link je de beloning immers direct aan de bedrijfsresultaten. Dit gebeurt echter steeds minder. Slechts een derde van de FTSE-100-bedrijven keert nog opties uit aan managers; een half jaar geleden was dat nog de helft.Effectief
In veel bedrijven worden bonussen als een veel effectiever middel beschouwd om managers aan zich te binden dan beloningsvormen die pas op de lange termijn voordeel opleveren. Bonussen zijn in veel ondernemingen inmiddels dan ook een integraal onderdeel van de totale managementbeloning. Slechts vier leidinggevenden van de Britse FTSE-100 kregen vorig jaar geen bonus. In 2000 gold dit nog voor 23. Volgens PWC is dit eerder een gevolg van de manier waarop bonussen toegekend worden dan een teken dat bonusdoelstellingen makkelijker gehaald worden. Tegenwoordig worden bonussen verstrekt op basis van een hele serie doelstellingen en zijn ze niet meer afhankelijk van één grote klapper die gemaakt moet worden. Dit betekent overigens wel dat steeds minder CEO's hun maximale bonus behalen – dat gold vorig jaar voor minder dan tien procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken
 Loopbaansector heeft last van lage werkloosheid
 Cybercriminelen volgen online activiteiten werknemers op de voet
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken (1) 
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
top10
Van keukentafel tot thuiskantoor
Onzekerheid snijdt diep in arbeidsrelatie
2021 wordt het jaar van recoverware
Verstrikt in een web van regeltjes
Mannen willen geld, vrouwen passende werktijden
BlackBerry 2021 Threat Report onthult massale COVID-19-uitbuiting
Talent hard nodig voor economisch herstel van Nederland
Slechts 21 procent besteedt HR-taken uit
Het werk opnieuw vormgeven in een post-pandemische wereld
Het Nieuwe Werken en de veranderende rol van leiderschap
meer top 10