zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Japans alarm voorkomt dat personeel in slaap valt

26 juli 2006 - De onder slaaptekort gebukt gaande werknemers in Japan worden tegenwoordig wakker gehouden door een nieuw apparaatje beter bekend als het 'dut-alarm'. Japanse werknemers slapen zelden meer dan zes uur per nacht. Japan is dan ook gewend dat personeel op het werk in slaap valt. Kozo Samizo ontwikkelde het 'dut alarm' nadat hij achter het stuur in slaap was gevallen en tegen een geparkeerde auto reed.

Populair


Het apparaatje wordt aan het oor bevestigd en gaat trillen op het moment dat het hoofd van de drager een knikkebollende beweging maakt. Het geeft een kriebelend gevoel en schort tijdelijk de alfagolven op die slaperigheid veroorzaken. In eerste instantie richtte Samizo zich op taxi- en vrachtwagenchauffeurs, maar het alarmpje is overal buitengewoon populair geworden. Er is zelfs een order geplaatst voor Zen Boeddhisten in opleiding, zodat ze zonder in slaap te vallen urenlang kunnen mediteren.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw J van der Voort  |   | 
27-07-2006
 | 
10:34 uur
Belachelijk, bij slaaptekort moet er gewoon geslapen worden. Ik verbaas me er steeds weer over hoeveel mensen alles maar slikken.
mevrouw D.S. Vrolijk  |   | 
28-07-2006
 | 
10:23 uur
Ik ben in februari van dit jaar een aantal weken in Japan geweest. Wij hebben opgemerkt dat Japanners uberhaupt veel meer en gemakkelijker slapen dan wij. Waar je ook kijkt, je ziet Japanners slapen! En niet alleen de working class....

Het lijkt wel of Japanners meer slaaphormoon (of zoiets dergelijks) aanmaken dan wij. Dus zo'n dut-alarm is voor hen in vele situaties (bijvoorbeeld op de weg of tijdens werken met machines) zeker niet verkeerd!
F den Hertog  |   | 
28-12-2006
 | 
10:28 uur
In Japan hoort het lang werken bij de cultuur en twee keer zolang werken per dag als de standaard werkdag van 8 uur in Nederland zijn meer standaard als uitzondering. Mijn ervaringen met Japanse organisaties en medewerkers is echter ook zo dat het niet altijd betekent dat twee keer zoveel werk verricht word op een dag. Regelmatig moeten constateren dat werk gewoon verdeelt word over de aantal uren die men werkt.

Dus ik ben het volledig eens met mevrouw van der Voort dat er bij slaaptekort gewoon geslapen moet worden. Tevens is het een interresant gegeven dat in een land waar men voorop loopt in efficiente productie methoden dit soort werkuren nog gemaakt worden. Men spaart geld door deze continue verbeteringen van productie methoden maar men verliest weer geld door oververmoeide medewerkers die uiteraard meer fouten maken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10