zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verschuiving van offshoring naar nearshoring

26 juli 2006 - Offshoren richt zich steeds minder puur en alleen op het bereiken van het allerlaagste kostenniveau. Veel belangrijker wordt de balans tussen de juiste vaardigheden en kosten. Europese bedrijven zullen zich in de nabije toekomst daarom meer gaan richten op 'nearshoring': uitbesteden naar locaties in Centraal- en Oost Europa en Noord Afrika.

Dit stelt de Economist Intelligence Unit in een recente publicatie.

Cultuur
Aan de kentering liggen een aantal redenen ten grondslag. Ten eerste wordt voor Europese bedrijven ondersteuning in de eigen taal, niet alleen Engels, steeds belangrijker en dat is buiten Europa lastig. Ook het belang van persoonlijke interactie neemt toe nu, naast financiële en IT-taken, steeds complexere bedrijfsonderdelen uitbesteed worden. Hierdoor gaat, naast taal, ook de cultuur een grotere rol spelen. Dit geeft nearshore locaties een enorme voorsprong op offshore locaties in, bijvoorbeeld, China en India. Europese normen
Verder sturen outsourcers steeds meer aan op een portfolio van kosteffectieve service centers die een brede range aan ondersteunende activiteiten kunnen bieden. Landen in Centraal en Oost Europa zijn misschien iets duurder, maar beschikken wel over meer vaardigheden, een betere infrastructuur en kennis van Europese wetgeving. Deze voordelen wegen voor veel Europese ondernemingen ruimschoots op tegen de iets hogere kosten, die overigens nog steeds veel lager zijn dan in de rest van Europa. Zelfs Indiase outsourcecentra hebben al vestigingen in Centraal Europa geopend om de Europese markt beter te kunnen bedienen.



Afrika
Landen als Egypte, Marokko en Zuid Afrika komen ook steeds meer in beeld als potentiële oursourcelokaties, al willen bedrijven zich er eerst van overtuigen dat ze, naast lage kosten, ook de kennis en vaardigheden te bieden hebben om aan hun zakelijke eisen tegemoet te kunnen komen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ed Debipersad  |   | 
27-07-2006
 | 
09:02 uur
Interessante artikel. Ik ben van mening dat er genoeg kennis en vaardigheden aanwezig is in de mogelijke potentiële oursourcelokaties. Echter is het op zich al een kunst (net als in Nederland) de juiste personen te vinden. Right person at the right job!
Bart van der Veer  |   | 
25-08-2006
 | 
01:49 uur
Dit artikel geeft in grote lijnen weer wat er gaande is. Bovendien moet daarbij opgemerkt worden dat offshoring naar landen als India en China vooral gebruikt worden door de Corporate bedrijven. Voor veel MKB'ers is dit te ver. Landen als Roemenie en Bulgarije bieden veel meer perspectief. Ja, ze zijn wat duurder, maar behoren binnenkort ook tot de EU en hebben nog een groot potentieel aan jaarlijkse afgestudeerde (voor mijn sector) IT-specialisten. We mogen hier natuurlijk niet adverteren, maar wij doen met veel succes inmiddels aan nearshoring in Roemenie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10