zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topmanagers gezocht voor vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden

25 juli 2006 - Senior managers en leden van raden van bestuur worden momenteel benaderd door een vrijwilligersorganisatie om als 'troubleshooter' op te treden in een aantal van de armste landen ter wereld. De Britse afdeling van ontwikkelingsorganisatie VSO (in Nederland www.vso.nl)  is bezig met een unieke actie waarin ze probeert managers uit de publieke, private en vrijwilligerssector over te halen om twee weken tot zes maanden hoogwaardig advies en begeleiding te geven aan organisaties die zich bezighouden met armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

Grote vraag naar managers


Het is voor het eerst dat een vrijwilligersorganisatie zich richt op deze doelgroep. Normaal wordt dergelijk werk meer geassocieerd met jonge mensen en pas afgestudeerden. Het wijdverspreide beeld van vrijwilligerswerk is de net afgestudeerde leraar die les geeft aan een school met één lokaaltje of de dokter die zijn werk in een afgelegen gebied doet. Onderwijs en gezondheidszorg blijven belangrijk voor VSO, maar er is tegenwoordig ook grote vraag naar managers op vrijwillige basis. Veel arme landen hebben immers zwakke bedrijfsstructuren en ontbreekt het aan een goede infrastructuur waardoor arme mensen vaak belangrijke diensten en markten niet kunnen bereiken.

Troubleshooters
Via het 'troubleshooter'-initiatief hoopt VSO ervaren mensen in zeer uiteenlopende organisaties te kunnen plaatsen, van overheidsinstellingen, liefdadigheidsorganisaties, private bedrijven en coöperaties tot vrouwenbewegingen en jongerenprojecten. Hier is kennis van en ervaring met het ontwikkelen van nieuwe strategieën, systemen en beleid hard nodig. Daarom zoekt VSO naar mensen met ruime bestuurlijke ervaring en met een bewezen staat van dienst op het gebied van strategiebepaling, het begeleiden van organisatorische veranderingen, het nemen van beleidsmatige beslissingen en het opzetten van werkende structuren. Ze moeten beschikken over goede leidinggevende capaciteiten, verkregen door het leiden en ontwikkelen van teams, en moeten in staat zijn zich snel aan te passen aan een andere cultuur.

Meer informatie
Voor meer informatie klik hier. Hoewel deze site de Britse afdeling is van VSO, kunnen managers en specialisten uit heel Europa zich aanmelden.

 
 Doorsturen   9 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
I. gumbs  |   | 
26-07-2006
 | 
12:23 uur

Dit is een heel goed initiatief. Tenzij de VSO'r goed kan luistere naar de behoefe van de plaatselijke mensen en met respect voor de plaatselijke kultuur wordt gehandelt, is het een winsituatie voor beide partijen. Daar waar kennis en creativiteit bij elkaar wordt gebracht valt altijd te leren.

succes ermee

Ingrid
Richard Fluit  |   | 
26-07-2006
 | 
09:40 uur
Dit is een erg goed initiatief. Ik wilde één ding recht zetten. Dit is niet de eerste keer dat zo'n initiatief begint. PUM doet dit al jaren, met veel succes. Ik hoop dan ook dat VSO en PUM niet concurrenten gaan worden, maar samen zullen werken.
arlette  |   | 
27-07-2006
 | 
01:17 uur
Ik ben actief bezig met deze kansarme mensen in hun land. En woon midden in hun arme buurt om te zien en voelen waar de grootste problemen zitten. Dit omdat ik bezig met een groot project voor op te zetten voor deze mensen en kinderen, wat door de politiek in dit land en Nederland moeilijk op gang komt. Ja, management is zeer belangrijk maar dat is het makkelijkste deel. Veel Nederlanders komen en willen inderdaad laten zien dat ze het wel even komen oplossen en denken iets te begrijpen waar deze doelgroepen in zitten.
Veel van hun willen of kunnen het begrijpen, maar weten niet waar te beginnen als ze eenmaal met de neus op de feiten zitten. Is toch even anders dan het volgen op de tv.
Maar ik ben wel zo positief dat ik het zeker goed vind dat er iets gedaan wordt.

Succes, Arlette
JOEP  |   | 
26-07-2006
 | 
16:19 uur

Dit is een heel goed initiatief. Tenzij (MITS) de VSO'(E)r goed kan luistere(N) naar de behoef(T)e van de plaatselijke mensen en met respect voor de plaatselijke kultuur wordt gehandelt(D), is het een winsituatie voor beide partijen. Daar waar kennis en creativiteit bij elkaar wordt gebracht valt altijd te leren.

s(S)ucces ermee

Ingrid
heer marc de potter  |   | 
26-07-2006
 | 
22:34 uur
We zijn pas terug van een vakantie in Senegal.
Ons conclusie is : toerisme brengt geld en werk, het hotel waar we zaten geeft rechtstreeks werk aan 80 inwoners . Onrechtstreek met de excursies erbij gaf het hotel met ong. 60 gasten enkele extra inkomsten aan een tiental dorpen dus ong. 10.000 mensen, bij het bezoek aan een dorp ontvangt deze een kleine som (inbegrepen in de excursie som). Kleren nemen ze wel aan, maar verwacht maar een lauwe “dank u “, want het zijn geen schooiers . Als ze iets voor je doen dan vragen ze geld en proberen ze het maximum uit te krijgen ( een paar €). Wil je iets doe voor deze mensen: ga dan naar Senegal voor een onvergetelijke reis. Goed hotel: www.paletuviers.com .
Asha  |   | 
26-07-2006
 | 
22:35 uur
Ik ben het helemaal eens met de bovenstaande respondent.
Goed initiatief, maar van wezenlijk belang om respect te hebben voor de plaatselijke cultuur. Kennisdelen is goed.
Kennisdelen moet naar mijn idee leiden tot onafhankelijkheid en zelfstandigheid. DAT DIENT HET UITGANGSPUNT TE ZIJN...

Succes, Asha
ton_van_de_vorst@hotmail.com  |   | 
27-07-2006
 | 
16:47 uur
Leuk idee, ik ben benieuwd welke toppers zich hiervoor aanmelden. In het recente verleden hebben veel van deze makkers immers bewezen dat ze vooral hun eigen zakken goed willen vullen. Met vrijwilligerswerk krijg je in het beste geval aanzien en een gevoel van eigenwaarde, dat laatste is bij de Nederlandse topmanager misschien wel te ver afgestompt. Vandaar een strenge selectie. Overigens lijkt me dit soort werk ook een ideale werkstraf voor de toppers die bewezen fraudeurs zijn.

Vigilio Onestinghel  |   | 
28-05-2008
 | 
13:39 uur
Beste mensen,

Ik ben Vigilio Onestinghel geboren op 4 mei 1953 werkzaam bij TNT Post Italie.
Adres. Via Mons. Luigi Martini 6 20161 Milano Italia

Na een circa 30 jaar werkzaam te zijn geweest bij het bedrijf wat nu TNT Post is in diverse functies zoals:
Archief medewerker, - Systeem beheeder Lan, - Teamleider bij het computer Centrum Reijnhoud te Leidscendam, - Industriele machinepark beheerder van alle Print Centra in Nederland, - Technisch Projectleider voor de Europa op het gebied van acquisities van print bedrijven, - ben ik nu sinds 2004 uitgezonden naar Italie in eerste instantie om het huidige Print Center op gang te brengen en vanaf juli 2006 als Technisch beheerder van alle vestigingen in Italie. (85)

Ik ben aangekomen op een punt van mijn leven dat ik mij afvraag of ik niet zou moeten helpen waar het nodig is voor een goed doel en voor iets waar geen andere belangen van afhangen dan de hulp zelf.

Nu kan ik niet beoordelen wat het beleid is voor de uitzendingen naar ontwikkelingslanden zo ook niet of er leeftijd grenzen aan verbonden zijn.

Persoonlijk ben ik technisch aangelegd met een groete ervaring op vele gebieden. Uiteraard alle administratieve afhandelingen gaan over allerlei Microsoft applicaties en dus mij totaal niet vreemd.

Ik zou graag een of twee jaar mij zelf aan willen bieden voor hulp in welk werkveld dan ook in gebieden waar het nodig is zonder enige vergoeding behalve reiskosten en levensonderhoud.

Als U meent dat ik nuttig zou kunnen zijn laat het U mij weten via dit medium aub.
Door mijn mobiele functie ben ik niet altijd thuis.

Een vriendelijk groet,

Vigilio Onestinghel.
Arie van Malsen  |   | 
14-09-2019
 | 
12:57 uur
DIA / DAUT Leidschendam..... mijn manager geweest dus.
Jeetje, da's lang geleden

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10