zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT nog steeds vooral een kostenpost

25 juli 2006 - 84 procent van de Nederlandse en 75 procent van de Belgische organisaties investeert minimaal de helft van hun IT-budget in activiteiten die niet direct bijdragen aan omzetgroei. Dat blijkt uit onderzoek van Coleman Parkes in opdracht van Citrix, marktleider op het gebied van access infrastructure solutions. Opvallend is dat deze verdeling in de afgelopen drie jaar niet of nauwelijks is verschoven.

Compliance


Het onderzoek wijst uit dat zes procent van de Benelux-organisaties het grootste gedeelte (60 procent) van hun IT-budget aanwenden, enkel en alleen om aan alle wet- en regelgeving, oftewel de compliance-vereisten te voldoen. De meerderheid van de Nederlandse respondenten (58 procent) kon echter niet precies kwantificeren hoeveel van het IT-budget wordt gespendeerd aan compliance. In België wist 31 procent dat niet. Wel geeft men aan dat de snelheid waarmee het compliance-gerelateerde deel van het IT-budget toeneemt buiten proporties is.

Zwart gat
"Organisaties moeten zich steeds meer richten op efficiënt werken en het is dan ook essentieel om precies te weten waar investeringen naartoe gaan en hoe ze het meest opleveren", aldus Rob van der Hoeven, area vice-president bij Citrix. "Veel geld uitgeven aan projecten die weinig opleveren is niet alleen slecht voor de business, maar zet corporate IT ook in een slecht daglicht. We hebben de afgelopen jaren met z'n allen zo hard gewerkt aan het zichtbaar maken van de ROI op IT, dat het uiterst zonde is dat er nog steeds zoveel geld in een zwart gat lijkt te verdwijnen."

Toegevoegde waarde onbekend
Dat IT vooral als een kostenpost wordt gezien is volgens IT-managers vooral het gevolg omdat zij nalaten de toegevoegde waarde van de IT-afdeling te laten zien. Uit onderzoek van softwareleverancier Touchpaper blijkt dat slechts vier van de tien Britse ondernemingen gestructureerd meten hoe IT bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen of bijhouden in hoeverre IT bijdraagt aan kostenbeheersing, omzetstijging of serviceniveaus. Driekwart van de IT-managers is van mening is dat de moeilijke aantoonbaarheid van hun bijdrage aan de successen van de onderneming een van de belangrijkste redenen is waarom IT-budget niet toegekend wordt en zes van de tien noemen dit als belangrijkste reden waarom IT-managers niet doordringen tot de raad van bestuur.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10