zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Carrière stopt niet na 40ste

5 juli 2006 - De carrière van mensen gaat gewoon door na het 40ste levensjaar. Volgens Willem de Lange, hoogleraar organisatiewetenschappen, staat het steeds meer mensen tegen om carrière te maken in de periode waarin ze ook kinderen krijgen. Werkgevers zullen dus keuzes moeten maken, zeker omdat daarnaast ook het werkklimaat verandert.

In de toekomst zijn er minder jongeren en die kunnen niet alle banen voor hun rekening nemen. Oudere werknemers zullen sowieso langer door moeten werken.

Spanning


Op zich zal het geen probleem zijn mensen langer door te laten werken. Veel mensen blijken namelijk bang te zijn om na hun pensionering jarenlang niets te doen. Het tweede deel van de loopbaan moet echter wel spannend blijven. Door bijvoorbeeld nieuwe taken aan het totale takenpakket toe te voegen, zodat de 40-plusser zich niet gaat vervelen. Daarnaast moeten de 40-plussers ook in zichzelf investeren, onder meer door het volgen van cursussen.

Andere gezichtspunten
Tevens kunnen de oudere werknemers leren van de jongere werknemers; die zien bepaalde zaken immers vaak heel anders. De 40-plusser moet zich echter niet jong gaan gedragen; het is belangrijk dat hij de senior blijft. Tot slot kan de 40-plusser voor een heel ander beroep kiezen of zich laten detacheren voor een andere impuls in de loopbaan.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer M Leeuwen  |   | 
6-07-2006
 | 
08:50 uur
Als 62 jarige, met pre-pensioen gestuurd te zijn, ben ik thans weer heerlijk, c.a 38 flexibele uurtjes per week, aan het werk in dezelfde branch als een senior R & D die samen met de jongeren in goede harmonie werkt op middle management niveau bij een ander bedrijf.
Het team waarin ik werk zijn er van overtuigd dat dit soort samenwerking een heel goede formule is. want de jongeren zijn veel beter in de voortschrijdende technologische details en componenent niveau in het R & D vak terwijl wij ouderen de grote lijnen met de daaraan te verwachten risicos veel beter kunnen overzien. Een heel belangrijke factor is dat onbewust ook het wiel niet meer opnieuw uitgevonden word. Want wat vroeger, zij het dan in een wat groffe vorm toegepast, werd kan nu zonder veel omhaal opnieuw worden toegepast maar dan in een nieuw jasje en voor andere toepassingen. Ouderen durven grotere risico's te nemen omdat zij door ervaring hebben geleerd dat de lat veel hoger kan liggen. Die ervaring hebben de jongeren nog niet. de formule werkt erg stimulerend en enthusiasmerend op de jongeren. Een vriendeljke vorm van competitie. Op die manier kun je als team veel sneller inspelen op de markt en een beter product.
Een ander aspect waar het bedrijfs management naar zou moeten kijken.
Houdt de ouderen op de payrol zolang als zij leven en laat hen werken zolang ze dat op een productieve wijze kunnen. Wellicht een betere formule voor het bedrijf en de oudere mentor dan pensioen verzekeringen en het overheids geneuzel aan onze aow.
A. Hendriksen Oostereng  |   | 
6-07-2006
 | 
23:19 uur
Gelukkig hebben de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken en Werkgelegenheid "Leren Werken" in het leven geroepen. Doelstelling: meer duale en EVC trajecten inzetten. In de regio Utrecht hechten wij er groot belang aan ons voor een aanzienlijk deel te richten op werkenden. Wij willen dan ook bedrijven stimuleren om de kwalificaties van werkend personeel te verbeteren onder het motto: Een Leven Lang Leren Werkt in Utrecht. Dus naast het investeren in jezelf als 40-plusser is daar ook een taak weggelegd voor de bedrijven. Beter ouder en goed geschoold personeel, dan straks helemaal geen personeel ( gezien de tekorten die in een aantal branches dreigen te ontstaan). Voor meer informatie over Leren Werken kijk op de website: www.leren-werken.nl
R A van Amerongen  |   | 
6-07-2006
 | 
21:06 uur
Het leven zou inderdaad moeten beginnen bij 40. Ik ben echter door een bedrijfssluiting mijn baan kwijt geraakt en heb nu gemerkt dat ik overbodig verklaard word met mijn 56 jaar. Ben nog uitrmate fit, maar 1 keer kort een ziekenhuis van binnen gezien en doe geen wilde sporten meer zoals veel jonkies. Na vele sollicitaties ben ik het met Mevr/Hr Onnela eens dat je, als iets belegen kandidaat direct in het "vierkante danwel ronde archief" terecht komt. In plaats van allerlei onzin zaken te regelen zou de overheid daar eens iets meer aan moeten doen.!!
Kirsi Onnela  |   | 
6-07-2006
 | 
13:05 uur
Wat?! Zijn 40 plussers "de ouderen". Volgens mij is er bij Managers online.nl een foutieve denkwijze ingeslopen. Als we met z'n allen tot 67ste levensjaar moeten doorwerken, is een viertiger nog een jonkie!

Aan de andere kant, als je "al" 40 bent, wordt je inderdaad als afgeschreven gezien. Het is niet eenvoudig om van baan te veranderen. Door wie komt dat? Door de managers die een 20 jarige met 20 jaar ervaring verwachten bij de sollicitatie en de beetje belegen kandidaten automatisch in de prullenbak afwijzen.

Met z'n allen moeten wij het licht zien: meer respect voor ervaren, enthousiaste professionelen!
heer F Schophuizen  |   | 
6-07-2006
 | 
16:54 uur
Het leven begint toch bij 40...

Ik ben al een paar jaar de 40 gepasseerd en ik heb niet de indruk dat er iets gestopt is. In tegendeel!
Frans A.S. Water  |   | 
7-07-2006
 | 
10:51 uur
Ik ben het met de heer Van Amerongen eens, dat er ook vanuit de overheid meer stimuleringsactiviteiten zouden moeten worden ontplooid om werkgelegenheid voor "senior" werknemers te behouden en de beeldvorming op een positieve wijze te beinvloeden.

Echter ook de recruiters en dan met name voor het segment middle en hoger management spelen binnen dit kader een dubieuze rol.

Zelf ben ik vanaf begin 2005 intensief bezig met het vinden van een nieuwe uitdaging en heb inmiddels meer dan 60 gerichte en serieuze sollicitaties achter de rug. Gezien de aard van de functies het merendeel via gerenommeerde recruiters.

Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken, dat in 90% van de gevallen mijn CV direct werd afgelegd bij het zien van mijn leeftijd (55 jaar) en dat mijn jarenlange en brede ervaring geen rol meer speelde. Uiteraard werd als standaard argument gebruikt, dat ik niet geheel paste binnen het profiel. Ook bij navraag werd natuurlijk gesteld dat leeftijd geen criterium zou zijn geweest.

Ook open inschrijving met CV bij meer dan 60 recruiters leidt tot weinig positieve reacties.

Naar mijn mening ligt hier een taak maar ook een extra mogelijkheid voor recruiters, als zij eventueel onder het motto “no cure no pay” een traject voor deze categorie van managers zouden aanbieden.

De "seniors" kunnen met hun ervaring juist een verrijking zijn binnen een organisatie en kosten noodzakelijk niet meer, zeker niet in het hogere segment.

Deze argumenten zouden recruiters veel meer als “verkoopargument” moeten gebruiken naar de opdrachtgevers. De kandidaten staan reeds ingeschreven, zijn veelal direct beschikbaar en dure advertenties kunnen achterwege blijven. Het is maar een idee!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10