zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven merkt te weinig van vermindering administratieve lasten

21 juni 2006 - Het kabinet boekt op dan wel vooruitgang in de administratieve lastenreductie voor bedrijven en het verminderen van bureaucratie, bedrijven merken er minder van dan de kabinetsrapportages willen doen geloven. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat er regels worden geschrapt die in de praktijk minder lasten met zich mee brengen dan het kabinet veronderstelt.

Daarnaast moeten ondernemers ook voor andere doeleinden bepaalde administratieve processen voeren en moeten ze ook aan anderen dan de centrale overheid dezelfde informatie blijven verstrekken. Dit concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport Reductie administratieve lasten bedrijfsleven.

Reductiemaatregelen onderzocht
Het kabinet heeft tot doel de administratieve lasten voor de bedrijven in de periode 2003-2007 te verminderen met 25 procent (4,1 miljard euro). De Algemene Rekenkamer heeft twintig reductiemaatregelen onderzocht die volgens het kabinet in 2003/2004 zijn genomen, en vier maatregelen die tot hogere lasten hebben geleid en waarvoor het kabinet compenserende maatregelen zou treffen. De gerapporteerde reductie blijkt overschat met ongeveer 68 miljoen euro. Verder zijn in twee gevallen van nieuwe wetgeving de extra lasten voor bedrijven onderschat (en werden de bedrijven vervolgens te weinig gecompenseerd). Praktijk wijkt af
De bedrijven ervaren een deel van de onderzochte maatregelen als nuttig. Dit komt doordat ze in bepaalde gevallen voortaan gebruik kunnen maken van ICT, bijvoorbeeld bij de afgifte van deel II van het kentekenbewijs. Ook als positief ervaren ze dat bepaalde regels niet langer voor alle bedrijven gelden (bijvoorbeeld de regeling legionellapreventie). Verder hoeven bedrijven soms minder uitvoerig te registreren. Een voorbeeld daarvan is de vereenvoudiging van de regeling woon-werkverkeer. Bij de meeste onderzochte maatregelen wijkt de gerapporteerde vermindering van de administratieve lasten door het kabinet echter af van de ervaring van de bedrijven in de praktijk.



Verklaringen
De Algemene Rekenkamer heeft hiervoor een aantal verklaringen gevonden. Zo werden de geschrapte verplichtingen vaak al niet helemaal nageleefd, bijvoorbeeld wat betreft het registreren van het aantal auteursrechtplichtige kopieën die bedrijven maken. Verder handhaven bedrijven ook administratieve processen ten behoeve van eigen doelen en verschuift in sommige gevallen de bron van informatieverplichten alleen maar van de overheid naar een andere partij (bijvoorbeeld het vervallen van de wettelijke verplichting tot machtiging voor ziekenhuisopname, die nu door zorgverzekeraars nog steeds geëist wordt). Andere verklaringen zijn dat maatregelen nu eenmaal tijd nodig hebben om in te burgeren en dat bedrijven eerst moeten investeren in aanpassingen in de bedrijfsvoering om te kunnen voldoen aan de veranderde eisen aan informatieplicht.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10