zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Langer doorwerken vereist prikkels

21 juni 2006 - Veel managers vinden oudere werknemers weinig ambitieus en leergierig en het niet waard om via opleidingen nog in te investeren. Ook gaan reorganisaties en ontslagrondes veelal ten koste van medewerkers van boven de 50. Daarnaast moeten werknemers op dit moment gemiddeld tot hun 63e werken, terwijl zij zelf het liefst tot hun 59e jaar blijven werken.

Deze ontwikkeling is in groot conflict met de ideeën van het kabinet om werknemers pas met 67 jaar met pensioen te laten gaan.

Carričre Barometer


Een en ander blijkt uit de onderzoeksgegevens van de Ormit Carričre Barometer, een kwartaalonderzoek naar ontwikkelingen op het gebied van carričreontwikkeling, competenties en leiderschap. ORMIT is specialist op het gebied van management development. De Carričre Barometer is uitgevoerd door Interview-NSS onder 402 leidinggevenden.

Mentaliteitsverandering
Hetty van Ee, algemeen directeur van Ormit: 'Het gaat er eigenlijk alleen maar om de diepgewortelde 'logica' dat ouderen minder nuttig zijn, te veranderen. Om concurrerend te blijven en om de kosten van de vergrijzing te dragen, zal de Nederlandse werknemer langer moeten doorwerken. Bedrijven moeten hier ook in investeren, interesse tonen, jong en oud constructief laten samenwerken en gewoon gebruik maken van de ervaring van ouderen.'

Prikkels
Volgens het onderzoek zijn er overigens genoeg manieren om mensen te prikkelen langer door te werken. Volgens bijna 60 procent van de ondervraagden zijn met name meer vrije dagen (59 procent) en minder uren per week werken stimulerend. Andere prikkels die genoemd werden, waren het vervullen van een meer adviserende rol (45 procent), de mogelijkheid meer thuis te werken (42 procent), een hoger salaris (41 procent) en flexibele werktijden (41 procent).

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
L.Duister@rduister.demon.nl  |   | 
21-06-2006
 | 
07:42 uur
Ook dit is weer een herkenbaar onderwerp. Ik ben zelf ook sslachtoffer geweest van dit dogmatisch denken. Het vreemde is dat deze gedachten door mensen wordt opgebracht die ook in een bepaalde levensfase zitten en andere "ouderen" zien als niet meer nuttig. Echter het beeld wat men terug ziet is dat na het verdwijnen van de zgn. ouderen er een leemte ontstaat in kennis en ervaring welke moeilijk wordt opgevangen. Ik zie het als makkelijk scoren voor managers die zgn. krachtig willen optreden en zodoende voor hun eigen carriere gaan ten koste van de ouderen die zij langs de kant schuiven.

Het fenomeen wat zich verder voordoet is dat de zgn. ouderen zich weer een plaatsje in de maatsschappij veroveren en duidelijk laten zien dat het aan hun motivatie en inzet niet ontbreekt
M.R. Uffelen  |   | 
21-06-2006
 | 
15:38 uur
Ik denk dat dit probleem naast de mentaliteit tegenover de ouderen ook voor een groot deel van de mentaliteit van ouderen afhangt.

Hoeveel oudere werknemers denken er al niet aan om te eerder te stoppen met werken?

Hetzelfde mentaliteitsprobleem geldt trouwens voor jongeren die steeds later beginnen met werken.

Ik ben het trouwens niet eens met de stelling dat er een leegte in kennis zou ontstaan doordat ouder personeel weggaat. Hoeveel oudere managers en directeurs runnen hun zaken niet met ervaring in plaats van kennis? Een groot aantal leidinggevenden gaat meer af op eigen ervaringen dan op kennis. Het gevaar daarbij is dat hun kennis vervolgens achterhaald is.

Ook vergaat in veel gevallen de ambitie met het ouder worden (natuurlijk niet iedereen!!) Lijkt me geen goede zaak. En in sommige gevallen is het daarom best te begrijpen dat er bij reoganisaties eerder voor het jongere personeel gekozen word. daar zit immers de toekomst van je bedrijf.
John  |   | 
21-06-2006
 | 
09:17 uur
Om eerlijk te zijn ben ik niet verbaasd door de houding van werkgevers tov oudere werknemers. Met mijn 49 jaar merk ik hoe men daar mee omgaat.
Volgens mij moet er veel meer worden gewerkt met het volgen van antidiscriminatie op grond van leeftijd. En dan niet letterlijk omdat het in een personeelsadvertentie staat, nee ook op grond van de samenstelling van de leeftijdsopbouw van medewerkers in een organisatie.
Dit doet men wel opbasis van allochtonnen / autochtonenen verhouding, dus waarom dan niet op basis van leeftijd. En dan ook met de mogelijkheid om die organisaties die sterkafwijken van voldoende leeftijd-dervisiteit ook zwaar kunnen worden gesanctioneerd.
Een andere oplossing zie ik niet omdat werkgevers hier anders geen barst aan zullen doen.
mevrouw Elseline FML Dierendonck  |   | 
21-06-2006
 | 
11:12 uur
Aangezien doorwerken tot 67 jaar geboren is uit economische noodzaak vind ik het onderzoek naar de prikkels ietwat kort door de bocht m.n. de meer vrije dagen en minder uren, hoger salaris. De vraag is dan heel simpel: Hoe gaan we dat betalen? Bedrijven zitten ook niet te wachten op dure ouderen. Dan is de weegschaal snel gezet. Ik geloof daarentegen meer in de mentaliteitsverandering, de gedachte over oud worden, niet meer nuttig zijn . Er is zo´n mooie uitdrukking, dat wijsheid met de jaren komt, dus nou en of de ouderen nuttig zijn! Laten we dat in elk geval gebruiken en inderdaad adviesfuncties dienen bij uitstek. En jong en oud laten samenwerken. Jong kan van oud leren, maar wist u dat ook uw kinderen u voor gaan? Dus nog een prachtig item om ouderen niet te vroeg aan de kant te zetten. We kunnen tot het eind van elkaar leren. Prachtig toch.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10