zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CPB: VVD-programma beste voor economische groei

28 maart 2002 - Van alle verkiezingsprogramma's legt dat van de VVD de beste basis voor blijvende economische groei. Het voorgenomen beleid van de PvdA leidt daarentegen tot meer koopkracht in de komende vier jaar.

De plannen van Groen Links leiden vooral tot meer inflatie en een verslechterende concurrentiepositie. Dat heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) becijferd bij de 'doorrekening' van de verkiezingsprogramma's van alle partijen. Alleen het programma van de Lijst Pim Fortuyn werd niet geanalyseerd.



Werkgelegenheid
Het verkiezingsprogramma van de PvdA leidt niet tot extra werkgelegenheid in het bedrijfsleven, maar wel in de collectieve sector. Het programma van de VVD remt daarentegen de groei van de werkgelegenheid in de collectieve sector af, en leidt tot meer extra banen in het bedrijfsleven. Het CDA laat de werkgelegenheid in de collectieve sector niet extra groeien en schept minder banen in het bedrijfsleven dan de VVD.

WAO
Dat het VVD-beleid de beste basis biedt voor een blijvende economische groei is onder meer toe te schrijven aan lastenverlichting en de aanpak van de WAO. Het beleid van de VVD leidt echter ook tot een matige loonontwikkeling en tot een lage inkomensgroei voor gezinnen. De PvdA scoort de komende vier jaar beter bij de koopkracht dan de VVD en het CDA. Ook de hoge inkomens, dat wil zeggen boven de Ziekenfondswet-grens, scoren bij de PvdA nog iets beter dan bij de VVD.

Daling
Na 2006 is bij het VVD-beleid nog een flinke daling van de werkloosheid te verwachten. Bij het beleid van de PvdA zal na 2006 de werkloosheid nog wat oplopen.

D66 en Groen Links
Het beleid van D66 is relatief goed voor het milieu én voor de economie. GroenLinks heeft een 'ambitieus' milieuprogramma met hoge heffingen op vervuilende activiteiten. Dat leidt niet alleen tot een naar verhouding hoge inflatie, maar ook tot verslechtering van de concurrentiepositie van delen van het bedrijfsleven.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10