zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkende vrouwen zijn gezonder en minder zwaar

15 mei 2006 - Werken combineren met de zorg voor man, kinderen en huishouden zwaar? Ja, maar wel gezond! Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health bleek dat vrouwen die een betaalde baan combineren met het moederschap én een goede relatie op lange termijn gezonder zijn dan vrouwen die thuis blijven om voor de kinderen en het huishouden te zorgen.

Volgens de National Study of Health and Development van het Medical Research Council kan een 'carrière' als huisvrouw zelfs leiden tot overgewicht.

Drie rollen
In dit onderzoek werden 1.200 Britse vrouwen die in 1946 geboren waren tussen hun 26ste en 54ste levensjaar regelmatig getest op hun gezondheid, werkzame leven, huwelijkse status, aantal kinderen en lengte en gewicht. Uit de resultaten bleek dat vrouwen die echtgenote, moeder en buitenshuis werkend waren (geweest), een betere gezondheid hadden dan vrouwen die niet alle drie die rollen vervulden of hadden vervuld.

Overgewicht


Vrouwen die het grootste deel van hun leven huisvrouw waren geweest en nooit een betaalde baan hadden gehad, waren het minst gezond, gevolgd door de alleenstaande moeders en vrouwen zonder kinderen. Werkende vrouwen leden bovendien minder vaak aan overgewicht dan vrouwen die nauwelijks buitenshuis werkten. Zwaarlijvigheid komt het meest voor bij fulltime huisvrouwen (38 procent) en het minst bij vrouwen die zowel echtgenote als moeder als werkend zijn (23 procent). Volgens de onderzoekers is de betere gezondheid eerder het gevolg dan de oorzaak van de manier waarop het leven ingericht wordt.

Burnout
Gisteren publiceerde het CBS cijfers over burnout bij vrouwen. Dit blijkt bij werkende vrouwen niet vaker voor te komen dan bij vrouwen die alleen het huishouden doen. Wel speelt de werkduur een rol. Vrouwen die tussen de 12 en 19 uur werken, hebben er het minste last van (5 procent). Loopt het aantal uren op naar twintig of meer, dan is het risico twee maal zo groot. Onder vrouwen met een voltijdsbaan heeft 12 procent last van burn-outklachten, zoals oververmoeidheid. Bij alleenstaande vrouwen komt een burnout het vaakst voor (16 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10