zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder arboregels scheelt werkgevers 63 miljoen

11 mei 2006 - Met de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet zijn werkgevers jaarlijks in totaal 63 miljoen euro goedkoper uit. Volgens plannen van staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken worden zoveel mogelijk arboregels geschrapt en krijgen werkgevers en werknemers vanaf volgend jaar meer ruimte om samen te zorgen voor een veilige werkplek. In de nieuwe wet komen nu zo min mogelijk 'Haagse regels' bovenop die van de Europese Unie.

Doelvoorschriften
De overheid schrijft niet meer tot in detail voor aan welke eisen ondernemingen moeten voldoen, maar werkt met zogenoemde doelvoorschriften. Zo wordt niet langer voorgeschreven hoeveel toiletten een bedrijf moet hebben, maar wordt gesteld dat er voldoende wc's moeten zijn. Werkgevers en werknemers kunnen dat zelf onderling bepalen. De bedoeling is ook dat vakbonden en werkgeversorganisaties per sector zogehete arbocatalogi samenstellen.

Uitzonderingen


Waar zeer ernstige risico's spelen, maakt Van Hoof een uitzondering. Er blijven regels gelden voor bijvoorbeeld het werken met professioneel vuurwerk of vluchtige organische stoffen, zoals terpentine, thinner en oplosmiddelen die de aandoening OPS kunnen veroorzaken aan het centrale zenuwstelsel. Verder blijft de Arbeidsinspectie controleren of werkgevers hun personeel voldoende beschermen.

Informeren
De FNV meent dat Van Hoof verder gaat dan de SER had geadviseerd. De vakcentrale is onder meer teleurgesteld dat in de plannen ook de verplichting voor werkgevers vervalt om het personeel en hun vertegenwoordigers actief over arbo te informeren.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Joke van Galen  |   | 
11-05-2006
 | 
08:47 uur
Misschien is het wel een kans voor medewerkers (vertegenwoordigd in OR of personeesraad) om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Natuurlijk moet een werkgever juiste informatie verstrekken, maar ik denk dat werknemers de neiging krijgen zich erg passief op te stellen zolang de verplichting eenzijdig bij de werkgever ligt. Ik ga hier uit van de meest gangbare arbeidsomstandigheden. Specifieke ondernemingen vereisen natuurlijk specifieke maatregelen, die soms eerst afgedwongen moeten worden. Maar ook daar kan de OR actief zijn.
Vriendelijke groet van Joke
Ser van Noort  |   | 
11-05-2006
 | 
09:54 uur
Heeft u redactie deze nieuwe regels en kan ik het downloaden.

Bedankt en met vriendelijke groet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10