zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland scoort slecht op ondernemerschap en innovatie

26 april 2006 - Het ondernemingsklimaat in Nederland scoort gemiddeld tot goed als het wordt vergeleken met dat van negentien andere industrielanden die behoren tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Maar een groot knelpunt is het gebrek aan ondernemerschap.

Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Aan de hand van zeventig indicatoren zijn de economische prestaties en het bijbehorende ondernemingsklimaat van de twintig landen in kaart gebracht. Nederland doet het goed bij randvoorwaarden, zoals het functioneren van de overheid en de infrastructuur. Minder goed scoort ons land als het gaat om het aanjagen van economische groei. Dan blijken innovatie en ondernemerschap de grootste knelpunten te zijn.

Kansen
De kansen die markten en nieuw ontwikkelde kennis bieden lijken in Nederland onvoldoende te worden benut. Voorts blijkt dat ondernemers relatief weinig uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling, hetgeen het toekomstige innovatie- en groeivermogen onder druk zet, aldus het rapport. Als belemmering voor startende ondernemers noemt het rapport dat er te weinig verstrekkers zijn van durfkapitaal. Als het gaat om innovatie kan Nederland niet alleen een voorbeeld nemen aan Scandinavische landen en Duitsland, maar ook aan Hongarije waar bedrijven beter samenwerken bij vernieuwing van producten en productieprocessen. Als het gaat om het beschikbaar stellen van kapitaal doen Zweden, de Verenigde Staten en Korea het beter dan Nederland.



Productiviteit
Nederland behoort wel tot de "kopgroep" als gekeken wordt naar de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur. Ook verrichten naar verhouding veel Nederlanders betaalde arbeid. De keerzijde daarvan is het aantal gewerkte uren per werkzame persoon, dat naar verhouding laag is.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ricus Tiekstra  |   | 
27-04-2006
 | 
08:34 uur
Het is het één of het ander. Of we werken per werknemer meer uren, waardoor er meer mensen aan de kant zullen staan, of we werken minder uren, waardoor meer mensen een betaalde baan kunnen krijgen. Het is maar de vraag welke keuze we met zijn allen maken. Volgens mij is het wel zo nuttig als zoveel mogelijk mensen door het hebben van een (deeltijd)baan hun brood verdienen. Ik vind de huidige situatie daarom helemaal niet verkeerd.
Margriet  |   | 
27-04-2006
 | 
12:26 uur
Ik geloof niet dat het "het een of het ander is", er is meer.
Er zijn banen ontstaan door de ontwikkelingen, natuurlijk zijn part time banen in en er kunnen daardoor meer mensen werken. Ik denk zelfs dat men moet opassen dat er niet teveel banen komen in verband met de vergrijzing. Over tig jaren moeten mensen dan hun hele leven werken omdat er teveel werk is "Fulltime". Eigenlijk zie je dat nu al, vervroegd pensioen liever niet! Een ding is denk ik zeker mijn kinderen en kleinkinderen hoeven niet bang te zijn zonder werk te zitten.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10