zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland scoort slecht op ondernemerschap en innovatie

26 april 2006 - Het ondernemingsklimaat in Nederland scoort gemiddeld tot goed als het wordt vergeleken met dat van negentien andere industrielanden die behoren tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Maar een groot knelpunt is het gebrek aan ondernemerschap.

Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Aan de hand van zeventig indicatoren zijn de economische prestaties en het bijbehorende ondernemingsklimaat van de twintig landen in kaart gebracht. Nederland doet het goed bij randvoorwaarden, zoals het functioneren van de overheid en de infrastructuur. Minder goed scoort ons land als het gaat om het aanjagen van economische groei. Dan blijken innovatie en ondernemerschap de grootste knelpunten te zijn.

Kansen
De kansen die markten en nieuw ontwikkelde kennis bieden lijken in Nederland onvoldoende te worden benut. Voorts blijkt dat ondernemers relatief weinig uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling, hetgeen het toekomstige innovatie- en groeivermogen onder druk zet, aldus het rapport. Als belemmering voor startende ondernemers noemt het rapport dat er te weinig verstrekkers zijn van durfkapitaal. Als het gaat om innovatie kan Nederland niet alleen een voorbeeld nemen aan Scandinavische landen en Duitsland, maar ook aan Hongarije waar bedrijven beter samenwerken bij vernieuwing van producten en productieprocessen. Als het gaat om het beschikbaar stellen van kapitaal doen Zweden, de Verenigde Staten en Korea het beter dan Nederland.Productiviteit
Nederland behoort wel tot de "kopgroep" als gekeken wordt naar de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur. Ook verrichten naar verhouding veel Nederlanders betaalde arbeid. De keerzijde daarvan is het aantal gewerkte uren per werkzame persoon, dat naar verhouding laag is.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Diverse organisatie trekt accounting talent aan
 Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
 Een ambitieuze bedrijfscultuur realiseren: 'Succes hangt af van ongeduld'
 
 
 
reacties
 
Ricus Tiekstra  |   | 
27-04-2006
 | 
08:34 uur
Het is het één of het ander. Of we werken per werknemer meer uren, waardoor er meer mensen aan de kant zullen staan, of we werken minder uren, waardoor meer mensen een betaalde baan kunnen krijgen. Het is maar de vraag welke keuze we met zijn allen maken. Volgens mij is het wel zo nuttig als zoveel mogelijk mensen door het hebben van een (deeltijd)baan hun brood verdienen. Ik vind de huidige situatie daarom helemaal niet verkeerd.
Margriet  |   | 
27-04-2006
 | 
12:26 uur
Ik geloof niet dat het "het een of het ander is", er is meer.
Er zijn banen ontstaan door de ontwikkelingen, natuurlijk zijn part time banen in en er kunnen daardoor meer mensen werken. Ik denk zelfs dat men moet opassen dat er niet teveel banen komen in verband met de vergrijzing. Over tig jaren moeten mensen dan hun hele leven werken omdat er teveel werk is "Fulltime". Eigenlijk zie je dat nu al, vervroegd pensioen liever niet! Een ding is denk ik zeker mijn kinderen en kleinkinderen hoeven niet bang te zijn zonder werk te zitten.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
top10
Dit is hoe je cybersecurity op de kaart zet bij het management
Wantrouwen over data-uitwisseling remt technologische vooruitgang af
Ongetrainde medewerkers vormen gapend gat in cybersecurity
Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's
Phishing e-mails van HR- en IT-afdelingen zijn het meest effectief
Veel onwetendheid over omscholingsmogelijkheden naar techniek
Koffie op kantoor: dit komt er allemaal bij kijken
‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
meer top 10