zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topman Nuon wordt gekort op bonussen

29 maart 2006 - Het energiebedrijf Nuon beperkt de hoogte van de bonussen voor de leden van de raad van bestuur. Bovendien worden aandeelhouders betrokken bij nieuwe afspraken over vormen van prestatiebeloning. Dat heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt.

Prestaties

In overleg met de aandeelhouders is beslist dat bestuursvoorzitter Ludo van Halderen dit jaar 713.000 euro verdient. Dat inkomen bestaat uit 415.000 euro vast salaris en 298.000 euro aan variabele componenten, afhankelijk van geleverde prestaties. Dit stuk van het salaris is deels gemaximeerd tot 35 procent van het vaste salaris.

Gebaar


Van Halderen heeft vorig jaar minder verdiend omdat hij, na brede maatschappelijk kritiek, afzag van zijn bonussen. Zijn inkomen kwam daardoor uit op 415.000 euro. In 2004 was dit 704.000 euro. Van Halderen probeerde met dit gebaar de gemoederen wat te sussen. Er was veel ophef ontstaan over de salarissen van de topmensen bij de energieconcerns, mede omdat de bedrijven in publieke handen zijn.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Rob van Zeijst  |   | 
30-03-2006
 | 
09:36 uur
Het salaris van een topbaan is reeds ingeschaald voor de betreffende functie. Er mag best een bonus aan gekoppeld zijn in de vorm van een hogere koerswinst in vergelijking met (vergelijkbare) bedrijven in dezelfde sector. Maar het moet niet te gek worden, zeker als men bedenkt dat die topmensen geen enkel risico lopen anders dan dat ze met een gouden handdruk van twee jaarsalarissen oid. weg moeten, maar dat moeten ze het wel erg verknoeien. Een bedrijf is van de aandeelhouders en bestaat, loopt en groeit bij de gratie van een goede samenwerking tussen werkgevers en werknemers, de topmensen en het gewone personeel. 's Werelds rijkste investeerder Warren Buffett zegt niet te investeren in bedrijven die hun topmensen naast hun hoge (maar normale) salarissen een belachelijk hoge bonus geven - waarover dan gestemd wordt door de raad van bestuur die natuurlijk ook niet onpartijdig is.
Een bijkomend probleem is dat koerswinst vaak direct gekoppeld is aan de conjunctuur en daarom is het verstandig om bonussen te baseren op prestaties door die te vergelijken, niet door die bonussen zelf te vergelijken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10