zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bestrijding uitkeringsfraude: resultaat onbekend

21 maart 2006 - De uitkeringsinstanties CWI, UWV, SVB en gemeenten controleren wel op uitkeringsfraude, maar het effect van de controles wordt niet gemeten. De organisaties meten zelden de effecten van de verschillende activiteiten zoals gegevens- en identiteitscontrole. Dit concludeert de Inspectie Werk en Inkomen in het gisteren verschenen rapport De controleschakel.

De uitkeringsinstanties formuleren hun doelen op het gebied van handhaven meestal in algemene termen, plannen en activiteiten. Ze kunnen wel aangeven of ze de voorgenomen activiteiten hebben verricht, maar ze formuleren veelal geen meetbare doelen waaruit het effect valt te bepalen. Zonder zulke meetbare doelen, zoals aantallen op te sporen fraudegevallen of gewenste verlaging van het gemiddelde fraudebedrag, is het lastig om het precieze effect van de activiteiten te beoordelen.

Samenwerking kan beter


IWI onderzocht welke bijdrage de organisaties en gemeenten door middel van controleactiviteiten leveren aan het bestrijden van fraude. De inspectie keek ook naar de manier waarop ze daarbij samenwerken. IWI is van oordeel dat de onderlinge gegevensuitwisseling en het gebruik ervan nog voor verbetering vatbaar zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de uitwisseling van signalen van fraude en misbruik tussen CWI en UWV.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer Koos Klok  |   | 
22-03-2006
 | 
13:18 uur
Vanuit mijn werkzaamheden voor een van de genoemde uitkeringsinstanties heb ik de ervaring dat de Uitkeringsinstanties zelfs intern vaak met vele verschillende automatiseringssystemen en dito programma's werken en is een koppeling met b.v. de Belastingdienst en andere Uitkeringsinstanties (meestal) niet aanwezig. Hierdoor worden veel fraude-gevallen "over het hoofd" gezien. Wil je daadwerkelijk kunnen sturen op resultaat dan zul je in de eerste plaats moeten zorgen voor optimale condities en elkaars gegevens inzichtelijk moeten zien te krijgen zonder de privacywetgeving hierbij uit het oog te verliezen. Zijn de condities eenmaal optimaal dan kunnen er andere afspraken worden gemaakt en worden de resultaten meer zichtbaar en meetbaar.
heer SA Wachter  |   | 
23-03-2006
 | 
10:37 uur
Ik vraag me af waarom die gegevens niet allang gekoppeld zijn!!!.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10