zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

FNV wil minimumprijzen voor eenmansbedrijfjes

19 maart 2006 - Eenmansbedrijfjes moeten tegen minimumtarieven hun diensten gaan aanbieden. De FNV wil dat in cao's vastleggen. Met een bodem in de prijzen moet oneigenlijke concurrentie door kleine zelfstandigen uit de nieuwe EU-landen zoals Polen worden tegengegaan. Dat heeft vicevoorzitter T. Heerts van de vakcentrale zaterdag gezegd.

Hij bevestigt hiermee een bericht in het Financieele Dagblad. De minimumtarieven moeten voorkomen dat bedrijven het werk niet langer laten uitvoeren door de eigen vaste medewerkers maar door kleine zelfstandigen die tegen bodemprijzen werken.


Vrij verkeer van diensten
Naar verwachting zullen steeds meer kleine zelfstandigen uit de Europese lidstaten hun heil in Nederland zoeken nu het Europees Parlement akkoord is over de dienstenrichtlijn. Deze verordening maakt het grote, kleine en eenmansbedrijven makkelijker om diensten aan te bieden in een ander EU-land. De FNV is voor vrij verkeer van diensten, maar dan moeten mensen voor hetzelfde werk wel hetzelfde geld ontvangen.

Het gaat niet alleen om Poolse en andere Oost-Europese eenpitters. Ook kleine zelfstandigen in Nederland bieden hun diensten soms tegen enorm lage tarieven aan, vooral in de bouw, de metaal, de grafische sector en de media. De FNV probeert daarom in deze sectoren minimumtarieven af te spreken met werkgevers.

Kartelvorming
Heerts is er niet zeker van dat de FNV afspraken over minimumprijzen voor de zogeheten zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) mag maken in cao's. Zo'n beding staat namelijk op gespannen voet met de regels tegen kartelvorming. De vakcentrale heeft contact opgenomen met de kartelwaakhond NMa, maar die geeft echter vooraf geen oordeel, aldus de vicevoorzitter. Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) doet dat wel. Deze organisatie, die de belangen van ruim 10.000 eenmansbedrijfjes vertegenwoordigd, is tegen de plannen van de FNV. PZO is onderdeel van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De FNV doet ook aan belangenbehartiging van zzp'ers en heeft 20.000 zelfstandige leden. Nederland telt ongeveer 750.000 eenpitters.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Jos Steynebrugh  |   | 
20-03-2006
 | 
11:31 uur
Laat de FNV nou doen waar ze goed in zijn: staken en rotzooi trappen. Ik ben nog nooit in mijn leven lid geweest van een vakbond en nu ook niet. Laat staan dat ik me "de wet laat voorschrijven" door een vakbond.

Niet dat ik van plan ben mijn prijs te laten zakken, maar ik laat het me niet voorschrijven door een stel bemoeials die maar twee standen kennen: actievoeren of staken. Onderhandelen kunnen ze al helemááááál niet. Fuck-off.

Kleine zelfstandige
M de Bruin  |   | 
20-03-2006
 | 
12:07 uur
Ja, stel je voor. Concurrentie voor grotere bedrijven. Dat mag in Nederland niet. En "zelfstandig", is een woord wat ambtenaren of bondsmensen al helemaal niet begrijpen. Het is leuk dat er geprobeerd wordt, om een soort minimum inkomen voor ZZP-ers te maken. Maar zonder concurrentiekansen zou het inkomen voor veel ZZP-ers wel eens fors kunnen dalen.
M.G.P. Kornblum  |   | 
20-03-2006
 | 
13:37 uur
Iedere ondernemer kan zonder beinvloeding van door de overheid geregelde afspraken zelf wel bepalen voor welke prijs hij/zij de opdracht kan uitvoeren c.q. de produkten kan leveren. Alleen hij/zij kan, mede met het oog op mogelijk toekomstige opdrachten, de marge bepalen.

De FNV en de andere bonden dienen zich bezig te houden met de belangen van hun leden/werknemers, in overleg met overheid en ondernemers

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10