zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Belangrijkste commissarissen verdienen steeds meer

5 maart 2006 - President-commissarissen zijn de afgelopen jaren meer gaan verdienen. De beloning van de belangrijkste toezichthouder bij een bedrijf is zowel in 2003 als in 2004 met 7 tot 10 procent gestegen. De president-commissaris bij een AEX-bedrijf ontvangt tegenwoordig gemiddeld 56.000 euro per jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vrijdag heeft gepubliceerd. De beleggersvereniging heeft nog geen cijfers over 2005.

Meer aandacht


Beloningsadviesbureau Towers Perrin schat de stijging over het voorbije jaar op 5 à 10 procent. Volgens Marcel Spaans van dat bureau krijgen de president-commissarissen een hogere beloning omdat zij sinds enkele jaren meer aandacht moeten besteden aan het toezicht op beursgenoteerde bedrijven. Dat is mede een gevolg van de code-Tabaksblat, die werd opgesteld om de ondernemingscultuur in Nederland te verbeteren. De VEB onderschrijft die lezing.

Niet excessief
VEB-directeur Peter Paul de Vries constateert dat de voorzitters van een raad van commissarissen goed worden beloond, maar niet excessief. "Van zakkenvullerij is geen sprake." De beleggersclub waarschuwt wel voor de populariteit van een gecombineerde raad van bestuur en raad van commissarissen. President-commissarissen verdienen in deze bestuurlijke constructie beduidend meer. Bij de AEX-bedrijven ontvangt de zogenoemde chairman in een dergelijke raad een vijf maal hogere beloning dan de traditionele president-commissaris. De chairman heeft ook beduidend meer taken en verantwoordelijkheden.

Meer vast salaris
Bestuursvoorzitters in het bedrijfsleven zullen in 2006 maximaal 5 procent meer vast salaris krijgen, aldus Towers Perrin. Het is de eerste stijging in drie jaar. De bonussen van bestuurders stijgen naar verwachting licht. Daarnaast ziet Spaans een nieuwe ontwikkeling opkomen. Toplieden wordt tegenwoordig vaker gevraagd een deel van hun geld in het concern te steken. Op die wijze kunnen de topmannen hun verbondenheid met de onderneming tonen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10