zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Fortuyn verplettert gevestigde partijen

7 maart 2002 - Hoewel gisteren niet de landelijke maar de gemeentelijke verkiezingen werden gehouden, overheerste het Fortuyn-effect in de uitslagen. Niet alleen slaagde lijsttrekker Pim Fortuyn erin in Rotterdam een eclantante verkiezingsoverwinning te realiseren (van 0 naar 17 van de 45 raadszetels), ook in het verkiezingsdebat rond middernacht bracht hij alle alle landelijke lijsttrekkers tot verlegenheid.

PvdA-voorman Ad Melkert verliet het televisie-debat met een gezicht dat 'op onweer stond'. Melkert werd tijdens het debat door discussieleider Paul Witteman te kijk gezet door hem te vragen Fortuyn recht in de ogen te kijken, toen hij wilde reageren op een stelling.Vierde partij
Uit een representatieve opiniepeiling van Interview-NSS onder 2500 personen, in opdracht van de NOS en het ANP, blijkt dat de publicist met zijn Lijst Pim Fortuyn mag rekenen op 18 zetels als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer waren gehouden. Daarmee zou de nieuwkomer de vierde partij van Nederland zijn. Voor vrijwel alle andere partijen overheerst verlies van aanhang: PvdA (van 45 naar 37), VVD (van 38 naar 27), D66 (van 14 naar 8) en Groen Links (van 11 naar 9). Alleen het CDA wint iets (van 29 naar 30).

Lokale partijen
In de gemeentelijke verkiezingen wonnen vooral lokale partijen, met name de lijsten met het woord 'Leefbaar' in de naam. Kennelijk heeft het Fortuyn-effect ook hen geholpen, ook al werd Fortuyn als voorman van Leefbaar Nederland onlangs naar huis gestuurd.

Leefbaar Nederland
Jan Nagel, voorzitter van Leefbaar Nederland, verloor niet alleen in de landelijke peilingen (nu nog maar goed voor 6 zetels, onder Fortuyns lijsttrekkerschap maar liefst 21), maar ook bij de verkiezingen in zijn gemeente Hilversum. De partij ging daar van 14 naar 9 zetels. Nagel kondigde eerder aan dat hij bij een dergelijke uitslag niet zal terugkeren als wethouder en waarschijnlijk de landelijke lijst van Leefbaar Nederland zal aanvoeren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10