zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CPB twijfelt over WAO-akkoord

21 januari 2002 - Het Centraal Planbureau (CPB) weet nog niet of het zijn gematigd positieve oordeel over de WAO-plannen van de Sociaal Economische Raad (SER) handhaaft. Het CPB heeft dat oordeel namelijk verbonden aan de mededeling van de SER dat psychisch arbeidongeschikten in de toekomst niet meer in de WAO terecht komen.

In de uiteindelijke tekst staat dat voornemen niet meer duidelijk, vindt het CPB.De werkgevers- en werknemersorganisaties presenteerden vrijdag een akkoord op hoofdlijnen over een herziening van het WAO-stelsel. Alleen Kroonlid Robin Linschoten weigerde het akkoord te ondertekenen, omdat het plan te duur uitpakt en moeilijk uitvoerbaar is. Het CPB reageerde echter naar eigen zeggen aanvankelijk gematigd positief oordeel, maar twijfelt daar toch weer aan nu de bedoelingen van de SER met de psychisch arbeidsongeschikten niet helemaal duidelijk zijn.

Op dit moment is circa eenderde van de mensen die de WAO instroomt psychisch arbeidsongeschikt. Als al die mensen in het nieuwe stelsel nog steeds op een WAO-uitkering kunnen rekenen, gaat dat flink veel geld kosten omdat die uitkering omhoog gaat, aldus het CPB.

De tekst hierover in het akkoord is volgens het CPB erg onduidelijk. Het CPB houdt er rekening mee dat de tekst op dit punt niet toevallig zo vaag is geworden. Vast staat voor het CPB in ieder geval dat het oordeel een stuk minder positief zal uitvallen als de aanvankelijke toezegging van de SER niet overeind blijft.

Het oordeel van het CPB vormt een belangrijke graadmeter voor de haalbaarheid van het plan bij de behandeling ervan in de Tweede Kamer.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10