6 januari 2002 -
Het heet 'blurren' en iedereen doet het: werken in de eigen tijd en privézaken regelen in werktijd. De werknemer mailt met zijn vrienden in de tijd van de baas, maar is ook niet te beroerd om thuis op zijn mobiele telefoon nog een klusje af te handelen.
Wie profiteert ervan? Werkgever of werknemer?
Het woord 'blurren' komt uit het Engels en betekent 'vervagen'. Werk en privéleven lopen steeds meer in elkaar over. Werd de werknemer vroeger voor elk overuur extra betaald, tegenwoordig dient hij bij nacht en ontij voor zijn baas klaar te staan. Tegelijk stelde de Registratiekamer dat werknemers zo'n 5 procent van hun werktijd besteden aan het internetten voor privé doeleinden. Werkgevers treden hier nauwelijks tegen op. Bang om de privacyregels te schenden, maar ook om gekwalificeerd personeel kwijt te raken.
De meeste deskundigen stellen evenwel dat er niks mis is met blurren. Het wederzijdse profijt van werkgevers en werknemers leidt tot evenwicht. Toch is uit onderzoek van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek in Tilburg gebleken dat werknemers het vermengen van werk en privé niet prettig vinden. Breedveld: 'Wat dat betreft zijn Nederlanders een beetje hypocriet.
Ook sommige werkgevers hebben soms moeite met het blurren, omdat werknemers er gemakkelijk misbruik van kunnen maken. Deskundigen denken evenwel dat het arbeidsethos in Nederland èn de sociale controle van collega's sterk genoeg zijn om dat te voorkomen.