zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zalm: te hoge OZB niet betalen

19 februari 2006 - Voor dit jaar hebben 62 gemeenten hogere tarieven voor de onroerendezaakbelasting (OZB) vastgesteld dan wettelijk is toegestaan. Minister Zalm (Financiën) roept de burgers in die gemeenten op de OZB nog niet te betalen. "Het is mijn taak als minister om de belastingbetaler te beschermen," zei Zalm zondag in het tv-programma Buitenhof.

Tot de gemeenten die teveel OZB heffen behoren Castricum, Wormerland en Wassenaar. Op de websites van de ministeries van BZK en van Financiën is te zien zijn welke gemeenten over de schreef gingen.



Brief
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en minister Zalm van Financiën hebben de gemeenten in een brief laten weten dat hun tarieven niet rechtsgeldig zijn. Alleen als vorig jaar ontheffing is verkregen van de provincie mag worden afgeweken van maxima aan de tarieven. Bepaalde tarieven mogen met niet meer dan 2 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar en ze zijn aan een maximale hoogte gebonden. De meeste gemeenten houden zich aan de regels, aldus Zalm.

Niet betalen
Maar in andere gemeenten zal de gemeenteraad het besluit over de OZB moeten terugdraaien. In afwachting daarvan zouden burgers geen belasting hoeven te betalen. De mensen kunnen eerst op internet kijken of dit in hun gemeente het geval is, aldus Zalm. Burgers die niet betalen hebben volgens hem niets te duchten. Ook gemeenten mogen niet handelen in strijd met de wet.

Geen cent
Bovendien verwacht Zalm dat ze de tarieven snel zullen aanpassen als ze merken dat ze anders geen cent binnenkrijgen. Volgens Zalm zijn de provincies tekort geschoten in hun financieel toezicht op de gemeenten. Hij wil dat ze meer mogelijkheden krijgen om dit goed te doen, zodat zich volgend jaar deze problemen niet meer voordoen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10