zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder winstwaarschuwingen in 2005

16 februari 2006 - Beursgenoteerde hebben in 2005 meer en bovendien exactere omzet- en winstprognoses afgegeven dan het jaar ervoor. Het aantal winstwaarschuwingen nam verder af. Dit blijkt uit het kwartaalonderzoek naar prognoses en winstwaarschuwingen van Ernst & Young.

'Beursgenoteerde ondernemingen hebben inmiddels vrij goed zicht op hoe hun markten zich ontwikkelen. Dat geeft vertrouwen en maakt ze zekerder in het communiceren naar de markt van hun verwachtingen', stelt Geert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young.



Exacte voorspelling
Een meerderheid van alle ondernemingen die een prognose afgaven, voorzag deze van exacte doelstellingen. Van de 93 prognoses werden er 56 (60 procent) van een exacte voorspelling voorzien. Dit is nagenoeg omgekeerd aan 2004 toen 57 van 97 ondernemingen (59 procent) een niet gekwantificeerde prognose afleverde. Van de 93 ondernemingen die een prognose afgaven, meldden 84 ondernemingen (90 procent) te verwachten dat een stijging van de omzet en/of het resultaat gerealiseerd zou worden. Dit betekende een forse stijging ten opzichte van 2004 toen nog 75 van de 97 ondernemingen (77 procent) een groei van de omzet en of het resultaat verwachtten.

Vaker positief nieuws
In 2005 werd Beursplein 5 minder opgeschrikt door winstwaarschuwingen. Het aantal daalde van 23 in 2004 naar 14 in 2005. Bovendien was er vaker sprake van positief nieuws. Fondsen stelden het afgelopen jaar 36 keer de voorspelling naar boven bij. De veertien winstwaarschuwingen in 2005 werden afgegeven door twaalf ondernemingen, waarbij twee ondernemingen zich genoodzaakt zagen twee winstwaarschuwingen te geven. In meer dan de helft van de gevallen werd verslechterende markomstandigheden genoemd als de oorzaak voor de tegenvallende resultaten. Net als in alle voorgaande jaren was dit ook in 2005 weer de meest genoemde oorzaak voor een winstwaarschuwing.

Spectaculaire afname
Geert-Jan van Logtestijn: 'Het is opvallend te zien dat vanaf het vierde kwartaal van 2002 het aantal winstwaarschuwingen gestaag afneemt, terwijl de koers van de AEX geleidelijk omhoog gaat. Wanneer je het aantal waarschuwingen per jaar naast elkaar zet, is de afname spectaculair. In 2001 was er nog sprake van 83 winstwaarschuwingen, het afgelopen jaar nog maar veertien. De gemiddelde koersdaling als reactie op een winstwaarschuwing in 2005 bedroeg overigens 8,5 procent hetgeen betekende dat ten opzichte van 2004 de omvang van de gemiddelde daling weer toenam en belandde op het niveau van 2002.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10