zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Effectiviteit bonussystemen nauwelijks gemeten

1 februari 2006 - Het effect van bonussen wordt niet of nauwelijks gemeten. HR-directeuren en -managers hebben geen idee of de in hun organisaties uitgedeelde bonussen terecht zijn toegekend en of er een motiverende werking vanuit gaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse adviesfirma Innecto People Consulting.

Bonussystemen zijn één van de popualairste vormen van prestatiebeloning. Als iemand een meer dan gemiddelde prestatie levert, wordt hij daarvoor beloond. Daar gaat tegelijkertijd een motiverende werking van uit. Maar dat is theorie.



Druk van het management
Want bijna tweederde van de HR-managers heeft het gevoel dat het bonusprogramma in hun organisatie niet goed werkt een geen betere prestaties tot gevolg heeft. Volgens de HR-verantwoordelijken wordt veel personeelsleden ten onrechte een bonus toegekend, bijvoorbeeld onder druk van het management of collega's. Of zelfs om naar buiten toe een succesvol bedrijf te lijken.

Evalueren
Maar het blijft bij een gevoel, want de meeste HR-afdelingen meten, evalueren en testen hun bonusprogramma niet. Slechts 18 procent heeft de effectiveit wel eens onderzocht. 82 procent heeft zijn bonussysteem nog nooit geëvalueerd. Volgens Deborah Rees, directeur van Innecto is het verbazingwekkend dat bedrijven miljoenen euro's aan bonusprogramma's uitgeven, zonder te weten of ze werken. Zij stelt dat bonussen een prima manier zijn om personeel te motiveren, mits er een duidelijke link is tussen de prestatie en de beloning. Ook moet het bonussysteem duidelijk worden uitgelegd.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10