zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kleine bedrijven betalen relatief steeds meer belasting

31 januari 2006 - Kleine bedrijven betalen relatief meer belasting dan grote. Het onderlinge verschil is de afgelopen vier jaar meer dan verdubbeld. De lastendruk voor kleine bedrijven is tussen 2000 en 2004 weliswaar 1 procent gedaald, maar voor grote bedrijven maar liefst 5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het EIM in opdracht van MKB-Nederland.

Kostprijsverhogende belastingen


De winstbelasting is gedaald, maar de kostprijsverhogende belastingen (vooral energiebelasting) en de loonbelasting zijn gestegen. Daar heeft het arbeidsintensieve mkb meer last van dan het grootbedrijf. Het mkb als totaal profiteert ook veel minder van verlaging van de vennootschapsbelasting, omdat tweederde van de ondernemers geen winst- maar inkomstenbelasting betaalt. Het 'gat' tussen mkb en groot bedrijf wordt alleen maar groter, aldus MKB-Nederland.

Lokale lasten
De lokale lasten voor ondernemers zijn tussen 2000 en 2004 met 20 procent gestegen, zo heeft het EIM becijferd. Ten opzichte van de rijksbelastingen gaat het om relatief kleine bedragen, maar de stijgingen leiden wel tot irritatie bij ondernemers. Bovendien zijn er sterke verschillen tussen gemeenten. Gemeenten kunnen elf verschillende vormen van belastingen heffen bij ondernemers. Elke gemeente vult deze op eigen wijze in.

Lastenverlichting
Het kabinet moet investeren in feitelijke lastenverlichting voor het mkb, vindt MKB-Nederland. In plaats van een eenzijdige fixatie op verlaging van de vennootschapsbelasting bepleit de organisatie een mix van belastingmaatregelen waarvan ook het mkb profiteert. De werkgeversorganisatie denkt daarbij onder meer aan verhoging van de investeringsaftrek en de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10