zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel werknemers lijden aan werkplekallergie

30 januari 2006 - Als werknemers op het werk regelmatig hijgen, hoesten, kortademig worden of druk op de borst voelen, dan bestaat de kans dat ze allergisch zijn voor de werkplek. 15 procent van de Amerikaanse werknemers lijdt in meer of mindere mate aan werkplekallergie. Het komt vooral voor in industriële beroepen.

Volgens de American Academy of Allergies, Asthma & Immunology (AAAAI) kan deze allergie leiden tot zogenaamde 'beroepsastma'. Dat ziektebeeld leidt jaarlijks tot veel ziekteverzuim.



Voorbode
Andere symptomen van werkplekallergie zijn een gebrek aan conditie, een loopneus en geïrriteerde ogen. Deze kunnen een voorbode zijn van astmatische aandoeningen en worden veroorzaakt door het inademen van dampen, gassen, vuil of andere schadelijke stoffen op het werk.

Gezonde werknemers
Typerend aan deze vorm van allergie is dat de symptomen telkens gedurende werkweek toenemen, terwijl in het weekend weer verbetering optreedt. De symptomen treden niet alleen op bij mensen bij wie allergie of astma in de familie voorkomt, maar ook bij volkomen gezonde werknemers. Het kan maanden tot jaren duren voordat de eerste klachten ontstaan, aldus de AAAAI.

Niet chronisch
De allergie- en astmaklachten zijn over het algemeen niet chronisch. Als de ziekte én oorzaak tijdig worden vastgesteld, is er een grote kans op genezing binnen twee jaar. Echter, vaak wordt het ziektebeeld verward met bronchitis en wordt de werkelijke oorzaak niet aangepakt. In dat geval kan permanente gezondheidsschade optreden.

Schoonmaakmiddel
Werkplekallergie komt op grote schaal voor in de schoonmaakindustrie, waar het inademen van een bepaald enzym in schoonmaakmiddel tot ademhalingsproblemen leidt. Ook werknemers die met chemicaliën werken lopen een verhoogd risico. Deze chemicaliën worden bijvoorbeeld gebruikt voor verf, isolatiemateriaal en bij de productie van plastic, rubber en schuim. Maar ook mensen die werken met laboratoriumdieren of met latex handschoenen lopen meer risico op beroepsastma. En zelfs iets onschuldigs als boekweitmeel kan leiden tot astma, bijvoorbeeld bij het maken van pasta.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10