zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Belastingvoordeel leaserijders door fout ministerie

29 januari 2006 - Tienduizenden mensen met een auto van de zaak kunnen profiteren van een foutje van het ministerie van Financiën. Ingebouwde accessoires tellen in 2005 niet meer mee bij het bepalen van de fiscale waarde van de auto. Doordat automobilisten een lagere waarde van hun wagen mogen gebruiken bij de belastingaangifte over 2005, hebben ze een voordeel dat kan oplopen tot een paar honderd euro.

Dat bericht het AD vrijdag.



Bijtelling
Ongeveer 600.000 mensen in Nederland rijden ook privé in de auto van de zaak, waardoor ze jaarlijks voor de belastingen een bepaald bedrag moeten optellen bij hun inkomen. Deze bijtelling is gebaseerd op de waarde van de auto. Door een fout van het ministerie telden bepaalde accessoires daarbij tot voor kort niet mee. Het gaat dan om zaken als cruisecontrol, boordcomputer, lpg-installatie en navigatiesysteem. De voorzieningen moeten in de auto zijn aangebracht voordat deze een kenteken kreeg, veelal in de fabriek.

Aangifte 2004 en 2005
De regeling geldt alleen voor auto's die van 2000 tot en met 2004 in gebruik zijn genomen en alleen voor de belastingaangifte over 2005 en 2004. Voor de meeste mensen is over 2004 al een definitieve aanslag opgelegd. De aangifte over 2005 moet voor 1 april zijn ingediend. Veel zakenrijders hebben de bijtelling al gedurende het jaar verrekend met de fiscus, tegelijk met de hypotheekrenteaftrek. Zij kunnen over 2005 mogelijk aanspraak maken op een teruggave. De Belastingdienst erkent dat een fout is gemaakt waarvan zakenrijders kunnen profiteren. Per 1 januari 2006 is het 'gat' in de wet gedicht.

Fiscale waarde
Leaserijders kunnen bij hun werkgever of de leasemaatschappij opvragen wat de fiscale waarde is van hun auto. Meestal wordt dan ook duidelijk of sprake is van een verlaagde bijtelling over 2004 en 2005. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen en marktleider Leaseplan schatten dat meer dan 135.000 automobilisten hiervoor in aanmerking komen. Het voordeel verschilt per auto.

Vaste waarde
De Belastingdienst hanteert een vaste waarde per accessoire, die verschilt van jaar tot jaar. Voor een cruisecontrol geldt voor auto's uit 2004 een aftrek van 225 euro. Bij een belastingtarief van 42 procent levert dat een netto voordeel van 21 euro op.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
C. Rutino  |   | 
10-11-2008
 | 
09:55 uur
Mijne heren,

Ik kan een Volkswagen Caravelle 2.5 Tdi.174 pk.Automaat Korte wielbasis dubb.cabine kopen van 12-2007.

Het kenteken is 64-VRS-6

Volgens de verkoper is de nieuwprijs van deze auto: incl.btw/incl.bpm ongeveer 42.500,00

De BPM is volgens hem € 11.630,00 (dit bedrag vind ik ook als ik het kenteken invoer op de site van het VWE)

Als ik deze auto koop, wordt de bijtelling dan berekent op bovenstaande bedragen of gaat een fiscus uit van een catalogusprijs?


Bij voorbaat dank!
Carlo Rutino

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10