zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Discrimineren op leeftijd wordt strafbaar

18 december 2001 - Er komt een verbod op leeftijdsdiscriminatie bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs. Alleen als het stellen van een leeftijdsgrens objectief te rechtvaardigen is, is onderscheid naar leeftijd wel toegestaan.

Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het verbod op onderscheid op grond van leeftijd geldt bij werving, selectie en aanstelling van personeel, arbeidsbemiddeling, arbeidsvoorwaarden, bevordering en ontslag. Ook is het van toepassing op beroepsonderwijs en beroepskeuzevoorlichting.



Soms geoorloofd
Het stellen van een leeftijdsgrens kan in sommige gevallen geoorloofd zijn, aldus Verstand. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ontslag vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Een ander voorbeeld is werkgelegenheidsbeleid dat speciaal gericht is op de bevordering van de arbeidsdeelname van jongeren. Zo blijft er een apart minimumjeugdloon bestaan, omdat dit tot doel heeft jongeren een grotere kans op werk te geven.

Seniorenverlof
Voorbeelden van leeftijdsgrenzen die vaak worden gesteld zijn leeftijdsvakantiedagen en seniorenverlof. Deze 'extraatjes'moeten in het vervolg objectief gerechtvaardigd worden. Dat geldt ook voor afspraken in cao's over ontslag op een bepaalde leeftijd (het zogeheten functionele leeftijdsontslag). Dit kan objectief te rechtvaardigen zijn als de veiligheid of gezondheid van de betrokkenen of derden in het geding is. Ook 'anciënniteit' moet voortaan gerechtvaardigd worden. Hiermee wordt het aantal dienstjaren bij een werkgever of in een bepaalde functie bedoeld, die van belang zijn bij het bepalen van arbeidsvoorwaarden of bij ontslag.

Anciënniteit
Dit kan een indirecte vorm van onderscheid op grond van leeftijd opleveren, omdat iemand met meer dienstjaren vaak ouder is. Salarissystemen zijn vaak gebaseerd op anciënniteit. Volgens het wetsvoorstel is het toegestaan om werknemers hoger te belonen omdat zij over meer relevante werkervaring beschikken. Wel moet duidelijk zijn dat het grotere aantal dienstjaren gezien de aard van het werk, leidt tot een grotere vaardigheid of deskundigheid van de werknemer.

Werving en selectie
Bij werving en selectie van personeel komt het regelmatig voor dat een ervaringseis van een aantal jaren wordt gesteld. In dat geval zal aannemelijk moeten worden gemaakt dat een aantal jaren ervaring noodzakelijk is om de specifieke werkzaamheden naar behoren te kunnen verrichten. Bij de bekendmaking van een vacature dient de reden voor het stellen van een leeftijdsgrens te worden vermeld.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10