zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Directeuren gunnen Balkenende verdubbeling salaris

18 januari 2006 - Nederlandse directeuren vinden dat een minister-president (veel) te weinig verdient. Uit het onderzoek Directeur en Politiek van het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen, blijkt dat 97 procent van de Nederlandse directeuren vindt dat de premier meer behoort te verdienen. Zeker het dubbele, volgens de meesten.

Ongeveer 44 procent van de directeuren vindt dat de minister-president meer dan 225.000 euro per jaar behoort te verdienen; bijna het dubbele van wat hij nu verdient. Ook ministers, staatssecretarissen en kamerleden krijgen een loonsverhoging, als het aan de Nederlandse bedrijfshoofden ligt.



Kloof
De gulle geste aan de premier is overigens niet te danken aan de communicatie tussen overheid en bedrijfsleven. Die wordt door bijna driekwart van de directeuren onbevredigend gevonden. De kloof tussen overheid en burger mag steeds groter worden, dat geldt niet minder voor de kloof tussen overheid en bedrijven. Volgens de ondervraagde directeuren hebben politici te weinig kennis van en ervaring met het besturen van een onderneming.

Voorwaarden scheppend
Het NCD wil samen met zijn leden politici beter gaan voorlichten over het reilen en zeilen in bedrijven. Driekwart van de ondervraagden geeft de voorkeur aan een proactieve overheid. De rol van de politiek moet volgens 81 procent van de Nederlandse directeuren 'voorwaarden scheppend' zijn in plaats van 'instrumenten aanreikend'.

Niet de politiek in
Slechts 14 procent van de directeuren is zelf actief in de
politiek. Degenen die het zijn zijn over het algemeen gemeenteraadslid. De meeste directeuren willen de politiek juist niet in. Hun voornaamste bezwaar is dat het een gesloten old boys netwerk is (82 procent). Overigens zijn directeuren wel politiek betrokken; 27 procent is lid van een politieke partij, ruim zes maal meer dan het landelijke gemiddelde. Op de vraag welke politieke partijen de voorkeur hebben, scoorde de VVD het hoogst met 68 procent, opvallend genoeg gevolgd door D66 met 12 procent. Het CDA scoorde even hoog als de PvdA: 10 procent.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
van Ingen  |   | 
20-07-2008
 | 
16:22 uur
Uiteraard zijn de topmanagers voor een verdubbeling van het salaris van Balkendende,
Daarna is het argument voor een verdubbeling van de managers salarissen van 5 naar 10 miljoen zo logisch als wat: ALS EEN VOLLEDIG MISLUKTE MINISTER president (dat politici ALTIJD liegen en bedriegen mag men hem niet op aankijken, dat zijn de NIEUWE NORMEN EN WAARDEN0)zijn salaris van 170,000 naar 340,000 kan verhogen dan is het opzetje naar een verdubbeling van hun salarissen acceptabel.
Voor beiden is ook geen enkele belemmering; gewoon de belasting verdubbelen en de prijzen aan de pomp en in de winkel jaarlijks met 10% verhogen! Ziet er iemand een probleem of vergeet men dat 75% van de bevolking NOG STEEDS NIET BEGRIJPT dat de steeds duurdere zorg en onderwijskosten JUIST HET GEVOLG ZIJN van al die falende managers en politici die EINDELOOS kunnen graaien uit de belastingzak van sinterklaas.VERDUBBEL her salaris van de manager en gooi gelijktijdig 1000 man op straat
Verander het ziekenfonds met het gevolg een verdubbeling van de zorgkosten en maak daarna de betreffende minister MANAGER van de AFM en een verdubbeling van zijn salaris EN HET DEBAKEL van de fusie ABN AMRO-FORTIS zijn het gevolg,daarnaast duizende werknemers in de ww
MAAR RIJKMAN GROENINK vulde zijn zakken met maar 30 miljoen( waar BENNINK van NUMICO 100 miljoen moest incasseren)maar ja iedereen gelukkig maken gaat nu eenmaal niet!
REACTIES; hmallaz.yahoo.com
R.J.M.J. Kesteren  |   | 
21-07-2008
 | 
08:37 uur
Ik snap de frustratie van Van Ingen, er gebeuren nogal wat zaken die voor de meeste mensen het daglicht niet kunnen verdragen, veel medelanders hebben steeds meer moeite om maandelijkse betalingen te verrichten en de (Europeese)Ierland ontwikkelingen geeft te denken. Het slagvaardige volkje van jaren her zijn wij inmiddels allang niet meer. Democratie is een uitlaatklep van frustratie welke niet wordt opgepakt door welke politicus dan ook. Financiele honorering voor de activiteiten van MP staat buiten deze discussie omdat het hier gaat om werkdruk en tijdsbesteding in het belang van de gemeenschap. Dat laatste, daar kunnen wij vanuit onze emotie wel vraagtekens bij zetten, maar ja, politiek is een ongrijpbaar fenomeen, daarom heet het ook politiek, ik kan mij meer ergeren aan de wijze waarop mensen vanuit de oppositie een gedragswijziging ondergaan dan aan de salarissen.Dat een salarisverhoging van meer dan 30% hoog is daar ben ik het wel mee eens, de economische betrokkenheid,het voorkomen van een stroom salariseisen,daar gaat deze MP aan voorbij. Verkiezingen zullen dan ook sterk worden tegengegaan door deze club van bestuurders omdat ook zij dan na twee jaar zullen moeten voldoen aan de sollicitatieplicht.
Trojan  |   | 
22-07-2008
 | 
13:18 uur
@ van Ingen,

Ik sluit mij volledig bij u aan. Het loopt de spuigaten uit! Het is toch volstrekt belachelijk dat er op managementniveau met miljoenen wordt gesmeten terwijl de ''gewone man'' ieder jaar de broekriem wat strakker moet trekken? Hoe kan er trouwens zo gemakkelijk over verdubbeling worden gesproken????? Ik krijg ieder jaar maar 3,5%?! Ik erger me kapot aan mannen als Groenink. Eerst 7 jaar wanbeleid voeren en massaontslagen voltrekken en dan nog met 30 miljoen weglopen. Als ik mijn targets niet blijf halen, sta ik na 2 beoordelingsgesprekken met lege handen op straat! Nog groter is mijn vraag, waarom gebeurt hier niks mee?? Waarschijnlijk omdat al die gasten bij elkaar in de zak zitten en omdat er al een soort van ondergrondse lobbypraktijk bestaat, zoals we dat van de USA kennen. Het is toch te bespottelijk voor woorden dat de mensen die het meeste werk verzetten, het minste verdienen! Helemaal als je beseft dat de mensen (de zogenaamde en zelfgekroonde visionairs) die het minst uitvreten en hun werk niet naar behoren doen, het meeste verdienen en met miljoenen weglopen vlak voordat alles als een kaartenhuis in elkaar stort!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10