zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Versoepeling ontslagrecht weer vertraagd

16 januari 2006 - Minister De Geus van Sociale Zaken komt terug op zijn voorstel om werkgevers en vakbonden de mogelijkheid te bieden zelf in cao's ontslagcriteria te bepalen. Hij is bang dat dat ten koste gaat van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt.

De minister stuurde in november een wetsvoorstel voor wijziging van de WW en het ontslagrecht naar de Tweede Kamer. Dat bood die mogelijkheid nog wel. Maar na advies van het Centraal Planbureau (CPB) ziet de bewindsman ervan af.



Financiële prikkel
Cao-partijen konden volgens het oude voorstel eigen criteria voor ontslag afspreken. Toetsing voor het Centrum voor Werk en Inkomen was dan niet nodig. Het voorstel bevatte al een financiële prikkel voor werkgevers, die moest voorkomen dat deze versoepeling van het ontslagrecht gebruikt zou worden als route om ouderen vervroegd te laten uittreden.

Evenwichtig pakket
Op basis van het CPB-advies is het kabinet nu tot de conclusie gekomen dat de voorgestelde regeling er desondanks toe kan leiden dat te veel ouderen in de WW komen. Daarom trekt zij dit voorstel en de bijbehorende financiële prikkel nu in. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het jammer dat het kabinet dit voornemen voorlopig in de ijskast zet. De koepel voor het midden- en kleinbedrijf, MKB-Nederland zag van meet af aan niet zoveel in het idee en vindt het positief dat het nu wordt ingetrokken.

Vertraging
Door het intrekken van dit voorstel, loopt de versoepeling van het ontslagrecht weer vertraging op. De SER moet nu eerst over de problematiek buigen en met een advies komen, voordat minister De Geus nieuwe plannen naar de Tweede Kamer stuurt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10