zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leidinggevende machteloos bij gevolgen van conflicten

15 januari 2006 - Conflicten op het werk veroorzaken veel stress en een verminderd welbevinden bij werknemers. Dat leidt tot meer verzuim, verminderde prestaties en meer uitstroom. Managers kunnen weinig doen tegen deze negatieve gevolgen. Passief toekijken is echter ook geen optie.

Dat concludeert Maria Dijkstra in haar onderzoek Workplace Conflict and Individual Well-Being waarop zij 19 februari promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.Factoren
Dijkstra onderscheidt twee factoren die een sterke invloed hebben op het effect van arbeidsconflicten: persoonskenmerken van werknemers en de organisatie van het werk. Vriendelijke, extraverte en emotioneel stabiele werknemers laten zich minder van de wijs brengen door conflicten. En hoe meer autonomie in het werk, hoe geringer de schadelijke effecten van conflicten op het welbevinden van werknemers.

Passief benaderen
Strategieën om de gevolgen van conflicten te beteugelen zijn er niet. Maar leidinggevenden die conflicten passief benaderen, kunnen de gevolgen wel verergeren. Dat is het geval bij bazen die proberen iedereen gelijk te geven en bij bazen die zich afzijdig houden bij conflicten. De enige invloed die een leidinggevende heeft, is het organiseren van het werk. Door werknemers meer autonomie te geven, worden ze weerbaarder.

Persoonlijkheidskenmerken
Daarnaast bij het selectieproces meer gelet kunnen worden op persoonlijkheidskenmerken van medewerkers. Ten slotte zouden medewerkers die vatbaar zijn voor de gevolgen van conflicten getraind kunnen worden om hier beter mee om te gaan. Want dit onderzoek maakt één ding duidelijk: de invloed van een conflict op het welbevinden van een werknemer ligt niet aan de baas, maar grotendeels aan de werknemer zelf.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10