zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel managers zijn kneuzen

30 november 2005 - Veel managers zijn kneuzen. Ze zijn niet dominant en krachtig, maar ook niet warm en gevoelig. Het is het type manager dat van werknemers het laagste rapportcijfer krijgt. 29 procent van de managers voldoet aan deze kenmerken, onder mannelijke managers zelfs nog meer. Dat blijkt uit het 'Grote Leiderschapsonderzoek' van Intermediair en de Rijksuniversiteit Groningen.

Vier soorten


In het onderzoek worden vier soorten leiders onderscheiden: onderscheiden de masculiene leider, die volgens zijn werknemers vooral dominant en krachtig is; de feminiene leider, die warm en gevoelig is; de ongedifferentieerde leider, die op beide eigenschappen laag scoort; en de androgyne leider, die volgens zijn medewerkers zowel krachtig en dominant als warm en gevoelig is.

Noch assertief, noch sociaal
De ongedifferentieerde leiders zijn dus de kneuzen. Het is iemand die geen sterke persoonlijkheid heeft, weinig assertief is en ook nog eens sociaal niet tot de sterkste behoort. In het onderzoek krijgen zij een 5,6 als rapportcijfer. Opvallend is dat mannen in deze groep significant meer zijn vertegenwoordigd dan vrouwen.

Androgyn meest gewaardeerd
De managers van de feminiene soort worden door hun medewerkers hoger gewaardeerd (7,1) dan die van de masculiene soort (6,7). In beide groepen zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen te vinden. De kampioen van de medewerkers, het type manager met de hoogste waardering, is de androgyne manager. Hij of zij zet niet alleen krachtig de lijnen uit en is bereid risico's te nemen, maar is ook hartelijk, begripvol en ondersteunend. Hard en zacht combinerend krijgt de androgyne manager maar liefst een 7,8 als rapportcijfer. In de androgyne groep zijn vrouwen oververtegenwoordigd.

Ambitieus
Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwelijke managers minstens ambitieus en vaak zelfs ambitieuzer zijn dan mannen. Ook zijn ze even zelfverzekerd. Wel verdienen ze gemiddeld veel minder. Daar waar vrouwelijke managers het met 54.500 euro per jaar moeten doen, verdienen de mannelijke managers gemiddeld ruim 65.500 euro. Dit verschil wordt mede veroorzaakt doordat meer vrouwen manager zijn in sectoren waar minder wordt betaald (zoals de zorg).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10