zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers in de fout bij vakantiewerk

3 augustus 2001 - Vakantiewerkers die te jong zijn om te mogen werken, jongeren die met gevaarlijke machines omgaan of veel te veel uren maken: de Arbeidsinspectie trof het de afgelopen weken allemaal weer veelvuldig aan. De overheidsdienst controleert elke zomer of vakantiewerkers op een veilige en verantwoorde manier kunnen werken.

Dit jaar worden zo'n 1300 bedrijven bezocht in de landbouw, horeca en recreatiesector. Ook supermarkten, wasserijen en de gezondheidszorg worden geonspecteerd.



Deze zomer let de Arbeidsinspectie extra op voorlichting die werkgevers aan jeugdige vakantiewerkers moeten geven. In voorgaande jaren bleek dat zij hier vaak onvoldoende aandacht aan besteden. Tot en met eind juli zijn 722 bederijven bezocht. Hierbij werden 484 overtredingen van de regels voor vakantiewerkers geconstateerd. Twee keer werden werkzaamheden stilgelegd omdat die te gevaarlijk waren voor jongeren. In een geval ging het om een 16-jarige die aan een onbeveiligde aardappelschilmachine werkte.

Verder werden negen processen-verbaal opgemaakt, voornamelijk wegens het te lang of op onjuiste tijdstippen laten werken van kinderen. Tweemaal is proces-verbaal opgemaakt omdat kinderen onder de dertien jaar aan het werk waren. In dit geval kregen ook de ouders een proces-verbaal.

In 41 gevallen heeft de Arbeidsinspectie een boete opgelegd, voornamelijk wegens het ontbreken van een door een Arbodienst getoetste risico-inventarisatie en -evaluatie die bedrijven moeten hebben. Tot slot werd een groot aantal waarschuwingen uitgedeeld in verband met lichtere overtredingen van de Arbeidstijdenwet en Arbowet.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10