zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goed management bepalend voor innovatie

17 november 2005 - Goed management is een belangrijke succesfactor voor innovatie. In Europa richten overheden zich vooral op onderzoek en ontwikkeling (R&D). Daar gaan dan ook vrijwel alle stimuleringsgelden naar toe. Maar het blijkt dat R&D voor slechts 25 procent bepaalt hoe succesvol bedrijven zijn met vernieuwen.

De organisatie van een bedrijf en de manier van managen bepalen dat voor 75 procent. Dat blijkt uit een onderzoek onder 9.000 Nederlandse bedrijven dat is uitgevoerd door wetenschappers van het Strategic Renewal Center van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.



Plat en weinig hiërarchisch
De meest innovatieve bedrijven blijken allemaal een platte, weinig hiërarchische structuur te hebben. Binnen de bedrijven wordt veel in teams gewerkt, die regelmatig van samenstelling veranderen. Werknemers zijn breed inzetbaar en over het algemeen hoog opgeleid. Het management staat open voor nieuwe ideeën en is goed op de hoogte van de wetenschappelijke ontwikkelingen op hun terrein. Er is veel contact met kennisinstellingen zoals universiteiten en TNO.

Kosten
80 procent van de onderzochte bedrijven bleek niet aan deze voorwaarden te voldoen. Die zijn juist hiërarchisch georganiseerd. en managers zijn er vooral bezig met het snijden in de kosten. Ze durven weinig risico's te nemen. De meest innovatieve bedrijven maken een goede combinatie tussen het verminderen van de kosten en het ontwikkelen van nieuwe producten.

Geen subsidie
De meeste vernieuwende bedrijven hebben nog nooit subsidie van de overheid ontvangen. Ook privatisering, zoals in de energiesector, blijkt een remmend effect te hebben. Bedrijven hebben in zo'n situatie de neiging om zich te concentreren op het verlagen van de kosten.

Innovatiesucces
Het innovatiesucces van bedrijven werd onder meer bepaald op basis van omzet- en winstcijfers, het aantal nieuwe producten dat een bedrijf op de markt brengt en of een nieuw product als eerste op de markt verscheen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10