zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Belangstelling baas zorgt voor langer ziekteverzuim

13 november 2005 - Werknemers die veel steun van hun leidinggevenden ervaren, hervatten minder snel hun werk. Steun van rechtstreekse collega's zorgt wel voor een snellere terugkeer. Dit concludeert Maaike Post van in haar proefschrift over werkhervatting door werknemers die onder de Wet verbetering poortwachter vallen.

Zij promoveert op 23 november 2005 op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor haar onderzoek volgde zij bijna duizend werknemers tot tien maanden na hun ziektemelding.



Poortwachter
Post onderzocht de werkhervatting door werknemers die onder de Wet verbetering poortwachter vallen. Die wet heeft tot doel de reďntegratie van zieke werknemers te verbeteren. Daartoe stelt de wet onder meer verplichtingen aan werkgever en werknemer om zich hier voor in te zetten.

Slechte verhouding
Waarom de belangstelling en steun van de leidinggevende een omgeeerd effect heeft op de werkhervatting is onduidelijk. Een mogelijke verklaring hiervoor is een combinatie van de economische neergang en een mogelijk slechte verhouding met de leidinggevende, aldus Post.

Alternatieve taken
Niet alleen de optstelling van leidinggevende en collega's is bepalend voor een snelle werkhervatting, ook het type gezondheidsklacht, zo blijkt uit het onderzoek. Werknemers met klachten aan houding- en bewegingsapparaat gaan relatief het snelste weer aan het werk. Werknemers met psychische klachten hebben de meeste tijd nodig voor hervatting van hun werk.

Tijdschema
Reďntegratie kan plaatsvinden via een vooropgesteld tijdschema, dan wel op basis van het verloop van klachten. Uit het onderzoek blijkt dat deze laatste vorm het meest wordt toegepast. Dit ondanks dat al eerder is aangetoond dat het tijdschema er juist voor zorgt dat werknemers sneller weer aan het werk gaan. Verder blijkt uit het onderzoek dat de termijnen die in de Wet verbetering poortwachter zijn opgenomen voor de verschillende acties in het reďntegratieproces, in veel gevallen niet worden gehaald.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10