zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakbond voor jonge werknemers

2 oktober 2005 - Een groep jonge werknemers heeft een nieuwe vakbond opgericht: Alternatief Voor Vakbond (AVV). De initiatiefnemers vinden dat de bestaande vakbonden jongeren teveel laten opdraaien voor voorzieningen voor ouderen, zoals het vroegpensioen. Verder vindt de AVV dat de besluitvorming binnen de traditionele bonden ondemocratisch is. De AVV wil mee gaan praten in de Sociaal-Economische Raad (SER).

De oprichters van AVV lichtten hun plannen zaterdag toe in een opiniestuk in de Volkskrant.



Bestaande vakbond
Lid worden van een politieke partij of een vakbond duurt de oprichters van AVV te lang. "Voor we in bestaande vakbonden een meerderheid hebben is het oude gestaalde kader op onze kosten met (pre)pensioen." De jongerenbond wil een brede discussie over de vergrijzing in Nederland. De oprichters vinden dat de lasten van sociale voorzieningen te veel op de schouders van de jonge generatie komt te liggen, hoewel die er zelf veel minder van gaat profiteren.

Onslag
De AVV noemt het ontslagprincipe 'last in first out' leeftijdsdiscriminatie. Daarom stelt de nieuwe bond voor om dat te vervangen door een soepeler ontslagrecht voor mensen met een inkomen boven de 45.000 euro. Dat is eerlijker volgens de bond, omdat die groep beter voor zichzelf kan zorgen.

CAO
Alle werknemers moeten kunnen stemmen over een nieuwe CAO, ook personeel dat geen lid is van een vakbond. De CAO gaat tenslotte voor iedereen gelden, zegt de AVV. Freelancers en beginnende ondernemers moeten zich niet door een berg formulieren heen hoeven te werken. Melding aan de Belastingdienst is genoeg, dan kunnen andere instanties daar terecht.

Hypotheekrente
De AVV wil de aftrek van de hypotheekrente beperken. Nu betaalt iedereen mee aan een belastingvoordeel voor rijke mensen die zich een dure hypotheek kunnen veroorloven. Starters op de huizenmarkt krijgen juist te maken met torenhoge prijzen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10