zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft WAO-aanvragen wordt niet ingewilligd in 2006

29 september 2005 - Uitkeringsinstituut UWV verwacht dat volgend jaar circa 60.000 zieke werknemers een beroep doen op het nieuwe WAO-stelsel. Naar schatting wordt meer dan de helft (35.000) van de aanvragen afgewezen door de strengere opzet van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Dat heeft een woordvoerster van het UWV woensdag bekendgemaakt.

Sinds 2004 moeten werkgevers twee jaar lang het loon doorbetalen bij ziekte van hun personeel. Als werknemers in die eerste twee jaar niet weer aan de slag zijn gegaan of slechts ten dele, komen ze onder het nieuwe WAO-regime te vallen.



Zieke werknemers
Nog dit jaar worden circa 29.000 zieke werknemers aangeschreven door het UWV, omdat hun werkgever ze na bijna twee jaar verzuim nog niet als hersteld heeft gemeld. Inmiddels hebben 7500 mensen informatie gekregen over wat ze kunnen verwachten als volgend jaar de WIA wordt ingevoerd. Hen wordt ook gevraagd of ze in aanmerking willen komen voor een uitkering.

Aanvragen
Het uitkeringsinstituut rekent erop dat circa 15.000 aanvragen voor een uitkering voor volledige arbeidsongeschiktheid (IVA) worden toegekend en ongeveer 10.000 voor gedeeltelijk afgekeurden (WGA). In de jaren 2003 en 2004 stroomden jaarlijks nog respectievelijk ruim 66.000 en bijna 60.000 mensen de WAO in.

Nieuwe stelsel
Volgens het nieuwe stelsel dat het kabinet volgend jaar wil invoeren, krijgen alleen mensen die tenminste voor 80 procent arbeidsongeschikt worden verklaard een uitkering. Wie voor 35 tot 80 procent wordt afgekeurd en deels kan werken, komt in de WGA-regeling terecht en moet met een aanvulling op het loon aan de slag blijven. Werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, hebben geen recht op financiële steun.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10