zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aad Jacobs gaat vrijuit in Shell-rechtzaak

7 september 2005 - De districtsrechtbank in de Amerikaanse staat New Jersey acht een aantal huidige en voormalige bestuurders van Royal Dutch Shell niet persoonlijk verantwoordelijk voor het reserveschandaal. De rechter heeft de claims van aandeelhouders tegen deze personen, onder wie voormalig president-commissaris Aad Jacobs, afgewezen.

De claims tegen bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer, zijn voorganger Philip Watts en voormalige bestuurders Judy Boynton en Walter van der Vijver zijn echter nog niet van de baan.



Oliereserves
Dat bleek uit een tussenuitspraak op 9 augustus. De civiele rechtszaak, een zogenoemde class action, is volgens een woordvoerder van het energieconcern de enige nog lopende rechtszaak als gevolg van het schandaal over de reserves van het olieconcern. Aandeelhouders van Shell procederen tegen de oliemaatschappij, omdat hun aandelen veel minder waard werden, toen Shell zijn olie- en gasreserves in januari 2004 plotseling afwaardeerde.

Hoger beroep
De claims tegen president-commissaris Aad Jacobs, directeur exploratie Malcolm Brinded en de voormalige bestuurders Mark Moody-Stuart, Maarten van den Bergh, Steve Miller, Paul Skinner en Harry Roels werden door de rechter afgewezen. De betrokken aandeelhouders kunnen tot 9 september in beroep gaan tegen de uitspraak.

Schikking
Shell schikte vorige week vier Amerikaanse class action-zaken die door groepen aandeelhouders om dezelfde reden waren aangespannen. Vorige maand maakte het concern bekend een schikking te hebben getroffen met een groep werknemers, aangesloten bij een Shell-pensioenfonds in de VS. Met die schikking was een bedrag van 90 miljoen dollar gemoeid. Eerder schikte Shell met de Amerikaanse en Britse beursautoriteiten. Het concern betaalde respectievelijk 120 miljoen dollar en 25 miljoen euro.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10