zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

60 procent vindt baan van zijn dromen

13 augustus 2005 - Dierenarts, kapster, onderwijzer, politie- of brandweerman: zes van de tien Nederlanders slagen erin hun vroegste beroepswens werkelijkheid te laten worden. Vier van de vijf werkenden geven in een onderzoek van Randstad aan dat ze gelukkig of 'heel gelukkig' zijn in hun beroep. Slechts vier procent noemt zichzelf (heel) ongelukkig in zijn huidige beroep.

Gedroomde carričres


Randstad ondervroeg 400 werkende Nederlanders over dit onderwerp in het kader van zijn nieuwe campagne. De campagne legt de nadruk op de prominente rol van arbeid in het leven van de mens. Randstad wilde weten of gedroomde toekomstige carričres zijn uitgekomen. Een kwart van de ondervraagden wist al voor het vijftiende levensjaar wat hij of zij wilde worden. Van de ondervraagden wist 43 procent ergens tussen zijn vijftiende en twintigste jaar wat later het beroep zou worden.

Geijkte beroepen
Een inventarisatie van de beoogde beroepen maakt duidelijk dat het daarbij lang niet zo vaak als gedacht gaat om de bekende en geijkte beroepen van piloot, politie- of brandweerman, verpleegster, dierenarts en leerkracht. In de lange lijst gewenste beroepen komen bijvoorbeeld ook cameraman, veehouder, kraamverzorgster, tolk, ambtenaar, maatschappelijk werkster, soldaat, elektriciën, timmerman, logopediste en advocaat voor.

Drogist
Opmerkelijk genoeg is de droom voor maar liefst zestig procent uitgekomen. Bij de mensen die iets anders zijn geworden komt een enorme variëteit aan beroepen naar voren. Zo werd iemand die politieagent wilde worden uiteindelijk drogist, een orthopedisch chirurg werd ict'er, een kapster werd secretaresse, een stewardess werd bankmedewerker en iemand die zichzelf scheepswerktuigkundige op de grote vaart zag worden, werd in werkelijkheid gemeenteambtenaar.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10