zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jongeren willen weer zeeman worden

14 juni 2005 - Gelukkig, niet elke jongere droomt vandaag de dag van een loopbaan op kantoor. Steeds meer jongeren willen de grote vaart op; zeeman worden. Het beroep van zeeman is weer populair. Dat is volgens de Groningse zeevaartschool Abel Tasman in Delfzijl een van de verklaringen voor een recordaantal aanmeldingen voor deze school.

De vraag naar goed opgeleide Nederlandse zeelui is momenteel zelfs zo groot dat er niet aan voldaan kan worden, aldus een woordvoerder van de school dinsdag. Jarenlang leidde de zeevaartschool in Delfzijl een kalm bestaan en schommelde het aantal aanmeldingen voor eerstejaars rond de vijftig. Vorig jaar echter waren het er ineens honderd, en dit jaar hebben zich al 140 eerstejaars aangemeld.



High-tech
Volgens Bouwman is er momenteel een enorme vraag naar Nederlands personeel in de scheepvaart. Vroeger trok men nog wel vaak personeel aan uit lage lonen landen. Maar die tijd is voorbij. Dat komt omdat de moderne schepen voorzien van zijn peperdure high-tech voorzieningen. Ook de lading is vaak uiterst waardevol. Vandaar dat de rederijen vooral hoog opgeleide West-Europeanen willen, en dan vaak Nederlanders.

Werkgelegenheid
T. van Essen lid van college van bestuur van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam beaamt dat het vak is veranderd en dat er veel werkgelegenheid is. Ook hij constateert een toename van het aantal leerlingen. "Dit jaar hebben we alweer 20 procent meer aanmeldingen van mbo- en hbo-studenten dan vorig jaar." Hij praat over zevenhonderd leerlingen voor het beroep van zeeman. Bij de Maritieme Academie in IJmuiden, die dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, groeit het aantal aanmeldingen ook.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Andre  |   | 
6-05-2021
 | 
09:30 uur
Goed dat het vak van zeeman weer aan populariteit wint. Aangezien de wereldweide handel steeds groter zal worden, hebben we voldoende mensen nodig die een boot kunnen besturen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10