zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Jong en dynamisch' personeel werven mag niet

30 mei 2005 - Werkgevers discrimineren vaak in advertenties als zij om een 'jong en dynamisch' nieuw personeelslid vragen. Ook het hanteren van leeftijdsgrenzen voor vacatures zonder de reden hiervoor op te geven, is verboden. Dat zei voorzitter A. Castermans van de Commissie Gelijke Behandeling (CBG) maandag.

Volgens Castermans is bij werkgevers en ook bij bemiddelingsbureaus onvoldoende kennis van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (WGLB), die 1 mei 2004 is ingegaan. Tot dusverre behandelde de commissie tien klachten, waarbij de werkgever niet kon uitleggen waarom een leeftijdseis gerechtvaardigd was.



Supermarkten
De klachten over het selecteren op leeftijd bij de werving die het CGB heeft behandeld, komen uit het bankwezen, it-sector, horeca, bemiddelingsbureaus en supermarkten. Vooral over de laatste branche komen de laatste tijd veel klachten binnen. Zo heeft CNV Jongeren begin deze maand een klacht bij de commissie ingediend tegen supermarkten wegens leeftijdsdiscriminatie.

Meldpunt
Volgens voorzitter A. Blokland van de jongerenvakbond maken supermarkten zich schuldig aan discriminatie door jongeren na paar tijdelijke contracten de laan uit te sturen, omdat ze te duur worden. Ook wordt vaak ronduit gezegd dat je als twintiger te oud bent om te solliciteren naar een baan als vakkenvuller of caissière. De CNV-jongerenorganisatie kwam de praktijken op het spoor via een eigen meldpunt, waarbij inmiddels bijna tachtig klachten zijn binnengekomen.

Discriminatie in cao's wel toegestaan
Het merkwaardige van de Nederlandse wetgeving is dat leeftijdsdiscriminatie wel is toegestaan in arbeidsvoorwaarden. ZO gelden er lagere minimumlonen voor jonge werknemers en worden in cao's vaak andere arbeidsvoorwaarden afgesproken, naarmate een werknemer ouder wordt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10