zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Buitenlands talent kiest nu wel voor Nederland

9 mei 2005 - Het innovatiebeleid heeft in ieder geval tot één concreet resultaat geleid: buitenlandse kenniswerkers weten Nederland weer te vinden. Tot voor kort klaagden bedrijven en wetenschappelijke instituten dat het door de strenge migratiewetgeving bijna onmogelijk was geworden talenten van buiten de Europese Unie aan te trekken.

Hierdoor raakte het innoverend vermogen van ons land in het slop. Op aandringen van het Innovatieplatform is echter sinds 1 oktober vorig jaar speciale wetgeving voor kennisimmigranten van kracht. Die werpt vrucht af, zo blijkt uit cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). In het eerste kwartaal van 2005 hebben ruim vierhonderd hoogopgeleide buitenlanders toestemming gekregen om in Nederland te werken. De verwachting is dat dit aantal dit jaar oploopt tot enkele duizenden.



Inkomenseis
Een kennismigrant moet volgens de nieuwe regels arbeid in loondienst verrichten en bruto minimaal 45 duizend euro per jaar gaan verdienen. Onder de dertig jaar geldt een grens van 33 duizend euro. Voor promovendi in dienst van een universiteit geldt helemaal geen inkomenseis. Een speciaal bureau van de IND geeft binnen twee weken uitsluitsel over toelating. De migrant heeft dan geen tewerkstellingsvergunning nodig en krijgt een verblijfsvergunning voor maximaal vijf jaar. Ook mag hij zijn gezin laten overkomen.

Midden- en kleinbedrijf
Tot nu toe zijn 450 bedrijven en onderwijsinstellingen tot de procedure toegelaten: zij kunnen dus hoogopgeleide medewerkers buiten de EU gaan werven. Naast grote bedrijven als Philips en Shell en de universiteiten zitten hierbij opvallend veel midden- en kleinbedrijven, aldus het ministerie van Justitie. Onder de eerste groep immigranten zijn ict'ers uit India goed vertegenwoordigd, zo blijkt uit een eerste inventarisatie.


Bron: Intermediair.nl
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10