zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder werken, meer verdienen

24 april 2005 - Ruim 330.000 tweeverdieners kunnen meer verdienen als beide partners minder gaan werken. In de meeste huishoudens met kinderen zijn de ouders anderhalfverdieners: de man heeft een volledige baan en de vrouw een halve. Deze gezinnen kunnen er financieel op vooruit gaan als beide ouders parttime werken.

Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) , dat zaterdag de test 'De werkverdeler' op de eigen internetsite heeft gelanceerd. Met de test kunnen tweeverdieners uitrekenen of een andere werkverdeling in hun situatie financieel beter uitpakt.



Werkverdeling
"Zelfs als de man een hoger uurloon heeft dan zijn vrouw, wat bij 720.000 huishoudens zo is, heeft 30 procent baat bij een andere werkverdeling", aldus het Nibud. Volgens het instituut heeft momenteel van alle werkende vrouwen tweederde een deeltijdbaan, tegenover 12 procent van de mannen. "Slechts in 6 procent van de gezinnen werken beide partners parttime."

Belastingvoordeel
Volgens het Nibud is minder werken vooral financieel aantrekkelijk door belastingvoordelen. Door een dag minder te gaan werken, kan iemand in een lagere belastingschijf vallen en hoeft er minder aan de fiscus betaald te worden. Ook kan iemand onder de ziekenfondsgrens terechtkomen, waardoor het gezin goedkoper verzekerd kan worden.

Voorbeeldgezin
Als voorbeeldgezin noemt het Nibud Brechtje en Frank met een dochter van twee jaar. Frank werkt vijf dagen en verdient 45.000 euro bruto per jaar. Brechtje heeft een baan van één dag in de week en een jaarsalaris van 9000 euro. Als beide drie dagen in de week zouden gaan werken, gaan ze er bruto gezien wel op achteruit. Maar volgens het instituut stijgt het gezamenlijk netto-inkomen 2330 euro, doordat het hele gezin via het ziekenfonds verzekerd kan worden. Ook valt een groter deel van het loon in een gunstiger belastingschijf.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10