zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grote bedrijven zetten arbodienst aan de kant

6 april 2005 - Zes op de tien grote bedrijven gaan het contract met hun arbodienst opzeggen. De directies van de helft van deze ondernemingen willen de regie over verzuim en reďntegratie van ziek personeel in eigen hand nemen, in verband met de liberalisering van de Arbowet die in juli van kracht wordt.

Dat blijkt uit onderzoek dat Heliview Research heeft gehouden in opdracht van Dexis Arbeid, een netwerkorganisatie op het gebied van arbeid, gezondheid en sociale zekerheid.



Deskundigheid
Voor het onderzoek werden verantwoordelijken voor het arbo-, reďntegratie- en ziekteverzuimbeleid binnen bedrijven met meer dan 200 werknemers ondervraagd naar hun beleid op het gebied van arbodienstverlening. Vanaf 1 juli mogen bedrijven alleen een arbodienst inschakelen als ze zelf niet over voldoende deskundigheid beschikken.

Interne arbodienst
Negen van de tien bedrijven maken nu nog gebruik van een externe arbodienst. Het gemiddelde ziekteverzuim ligt op 5,5 procent.
Met ingang van juli wil dus ruim de helft van de bedrijven de verzuimbegeleiding zelf gaan organiseren, waarbij ze aan een reeks eisen moeten voldoen. Een kwart van deze ondernemingen zet zelf een volledig interne arbodienst op. Twee op de drie bedrijven blijft deels steun zoeken bij externe arbodiensten, maar gaat ook veel zelf doen. Als een beroep wordt gedaan op externe dienstverleners, dan zal de keuze vaak vallen op bestaande arbodiensten.

Ontslagen
Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek vermoedt dat de liberalisering van de Arbowet zal zorgen voor kostenbesparingen, verzuimafname en een beter werkklimaat. Dat geldt natuurlijk niet voor de branche van arbodiensten. De Branche Organisatie Arbodiensten (BOA) gaf eind vorig jaar al aan dat de liberalisering van de markt voor arbodiensten tot ontslagen in de sector zal leiden. De BOA ziet ook kansen door de vrijmaking van de markt. De koepel verwacht dat het personeelsbestand in de sector zal dalen. Dat zal echter voor een deel worden gecompenseerd door het aanbieden van andere diensten zoals preventie van ziekteverzuim.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10