zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bonussen stuwen inkomens topbestuurders

24 maart 2005 - Nog niet alle jaarverslagen zijn binnen, maar duidelijk is dat topbestuurders van grote bedrijven in Nederland vorig jaar fors meer hebben verdiend dan in 2003. De vaste salarissen werden gematigd, maar bonussen stuwden hun inkomens.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de jaarverslagen van twaalf van de 25 bedrijven die zijn opgenomen in de AEX-index, de toonaangevende graadmeter op de beurs in Amsterdam. Bij Akzo Nobel, ING, ASML, Reed Elsevier, Wolters Kluwer en KPN waren de salarisverhogingen van 5 tot 15 procent toch groter dan het kabinet-Balkenende nastreeft voor de 'gewone' werknemers. Alleen bij Philips-topman Gerard Kleisterlee en zijn DSM-collega Peter Elverding werd het basisinkomen geheel bevroren.



Topverdieners
Kleisterlee behoort echter met een totaal beloningspakket van bijna 1,9 miljoen euro (exclusief verstrekte opties & aandelen) wel tot de topverdieners. Alleen bij Unilever, Reed Elsevier en Wolters Kluwer werd meer betaald. Uitschieter daarbij was, zoals wel vaker, het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever, waar de top meer dan 21 miljoen euro mocht verdelen. Dit was bijna 10 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Unilever-topman Antony Burgmans, die de afgelopen jaren al geregeld als graaier is neergezet in de media, kon rekenen op 2,6 miljoen euro tegen 1,8 miljoen in 2003. Hij werd overtroffen door Crispin Davis van Reed Elsevier, die in totaal 2,9 miljoen euro opstreek.

Bonussen
De bonussen van de bestuurders schoten fors omhoog. Zo ging Kleisterlees variabele beloning van 229.640 naar 867.600 euro. Dit jaar kan hij mogelijk nog meer opstrijken. Philips heeft besloten om het maximum van de bonus van zijn bestuursvoorzitter op te hogen van 108 procent naar 144 procent van het jaarsalaris. Bovendien kan Kleisterlee rekenen op een hogere bonus als hij alleen maar de concerndoelstellingen haalt. De bonusuitkering in 2004, over de financiële resultaten in 2003, zat met 87 procent al bijna tegen het maximum aan.

Compensatie voor hogere belastingen
Voor Hans Wijers was 2004 ook een goed jaar. De voormalige D66-bewindsman van Economische Zaken, nu bestuursvoorzitter van het chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel, zag zijn bonus bijna verdubbelen van 338.400 euro naar 628.500 euro. De topvrouw van uitgever Wolters Kluwer, Nancy McKinstry, kreeg een variabele beloning van 815.000 euro tegen 483.000 euro in 2003. De Amerikaanse kreeg ook nog allerlei andere ruimhartige vergoedingen, bijvoorbeeld voor haar huisvesting in Nederland en haar schoolgaande kinderen. Daarnaast kwam Wolters Kluwer haar tegemoet voor de hogere belastingen in Nederland. Ze kreeg daarvoor 158.000 euro.

Daling
Opvallend was dat van de bestuursvoorzitters alleen Ad Scheepbouwer zijn inkomen vorig jaar zag dalen. De totale beloning van de KPN-topman zakte van 2,4 miljoen naar 1,6 miljoen euro, mede doordat Scheepbouwer afzag van een bonus van 500.000 euro. KPN kende hem als impuls op de lange termijn wel flink wat opties toe, die in de toekomst veel geld kunnen opleveren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10