zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Autoritaire bedrijfscultuur niet geliefd bij hoog opgeleiden

22 november 2001 - Werknemers die werken in een autoritaire bedrijfscultuur zijn de meest ontevreden werknemers van Nederland. Dit blijkt uit de loopbaanenquête van het blad Intermediair, die vijftienduizend hoogopgeleiden ondervroeg.

Op basis van de enquête onderscheidt het blad vier bedrijfsculturen. Naast de autoritaire cultuur zijn dat de informele, de zorgzame en de veeleisende cultuur.



Van de ondervraagden die in een autoritaire cultuur werken, geeft 30 procent een voldoende voor de cultuur. Bij de informele bedrijfscultuur is dat 78 procent. In autoritaire culturen worden beslissingen vooral top down genomen en hebben medewerkers weinig inbreng. Dit soort bedrijven komen nog het meeste voor in de vervoerssector en onder familiebedrijven. Ook zijn veel buitenlandse bedrijven in Nederland een stuk autoritairder dan het gemiddelde Nederlandse bedrijf.

Hoewel de werknemers over de informele sfeer het meest tevreden zijn is een nadeel van deze vorm dat mensen te vriendelijk zijn en elkaar niet meer direct aanspreken op fouten. Ook kan de productiviteit onder de sfeer leiden, omdat iedereen de neiging heeft om vooral te doen wat hij 'leuk' vindt.

Van de ondervraagden werkt het overgrote deel (68 procent) bij 'zorgzame' bedrijven. In een dergelijke bedrijfscultuur is het 'heel normaal' dat werknemers zich ziekmelden bij een koutje. Ook vinden werknemers hun privé-leven eigenlijk belangrijker dan hun werk. De waardering voor een dergelijke cultuur is bijna net zo hoog als voor de informele cultuur.

De vierde groep, de veeleisenden, zijn ook best tevreden. De cultuur op zich waarderen ze niet erg hoog (41 procent geeft een onvoldoende), maar over het salaris zijn ze best tevreden. Wat er op duidt dat ze dan wel hard moeten werken, maar daarvoor genoeg terugkrijgen in financieel opzicht, en waarschijnlijk ook in werkplezier.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10