zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbodiensten teveel gefixeerd op verzuim

21 november 2001 - Arbodiensten hebben teveel oog voor verzuim en schieten te kort bij het signaleren van gezondheidsschade op het werk. Dat blijkt uit bevindingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Drie op de tien mensen werkten vorig jaar onder hoge tijdsdruk. Vier op de tien werknemers hadden regelmatig een hoog tempo. Dat is iets minder dan in 1999. In de bouwnijverheid is de werkdruk relatief fors gedaald. Vorig jaar werkte 28 procent van de bouwvakkers regelmatig onder hoge tijdsdruk, een jaar eerder nog 32 procent. De bevindingen staan in het CBS-rapport Arbeidsomstandigheden 2001, de Arbomonitor van de Arbeidsinspectie en het signaleringsrapport Beroepsziekten 2001 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.Vorig jaar waren er ruim 6000 meldingen van beroepsziekten, 2000 meer dan het jaar ervoor. In meer dan de helft van de gevallen ging het om aandoeningen aan rug, schouder, arm of handen (waaronder RSI). Ongeveer de helft van de RSI-klachten wordt veroorzaakt door werkzaamheden aan het beeldscherm. Het totale ziekteverzuim is licht gestegen, van 5,4 procent tot 5,5 procent. De toename was echter minder sterk dan in de voorafgaande jaren.

Om tot een betere aanpak van arbeidsgebonden aandoeningen te komen is volgens het Centrum voor Beroepsziekten een specifieke deskundigheid vereist, zowel gericht op de werknemers als de werksituatie. Hiervoor is extra expertise noodzakelijk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10