zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Justitie ziet 4000 mogelijke faillissementsfraudes door de vingers

3 februari 2005 - Faillissementsfraude wordt al jarenlang niet of nauwelijks bestraft. Hoewel bij één op de drie faillissementen sprake is van fraude en de schade daardoor een miljard euro per jaar beloopt, krijgen verdachte praktijken rond een bedrijfsbeëindiging weinig aandacht van Justitie.

Dat zeggen faillissementsdeskundige R. Blom van Graydon Nederland en Tweede-Kamerlid K. Douma van de PvdA in het Nederlands Dagblad. Zij stellen dat de politiek andere prioriteiten stelt en dat de faillissementswetgeving verouderd is.



Schade
Uit cijfers van Graydon blijkt dat in 2004 een recordaantal faillissementen plaatsvond: 9.460 tegen 8.849 in 2003. De totale schade, inclusief schuldsaneringsregelingen voor eenmanszaken, bedraagt 3,6 miljard euro. Volgens Blom is bij meer dan 71 procent van de faillissementen sprake van verwijtbare benadeling voor. Dat is overigens nog geen fraude. Daarvan is sprake als er opzet in het spel is.

Vervreemden
Opzettelijk verwijtbaarhandelen is soms bewust: een ondernemer vervreemdt bijvoorbeeld vlak voor het officiële faillissement de boedel, terwijl die eigenlijk aan de schuldeisers toekomt. In 18 procent van de gevallen gaat het om 'plof-BV's' die puur worden opgericht om schulden te maken en vervolgens failliet te gaan. Blom baseert zich onder andere op gegevens van curatoren die een faillissement afhandelen.

Onvoldoende personeel
Jaarlijks komen 4000 faillissementsgevallen in aanmerking voor nader onderzoek door Justitie. Maar die laat het heel vaak vallen, aldus Bos. Dit soort zaken zou te lang duren en daarvoor is onvoldoende personeel beschikbaar. Insolad, de vereniging van insolventierecht-advocaten, onderschrijft Blom's verhaal.

Speciale afdeling
Sinds 2003 bestaat er een speciale afdeling van het OM dat zich bezighoudt met financieel-economische delicten. Dit Functioneel Parket in Den Haag heeft vorig jaar 54 zaken van faillissementsfraude in behandeling genomen, aldus een woordvoerder. Hij kan niet vertellen hoeveel aangiften van (vermeende) faillissementsfraude in 2004 zijn binnengekomen.


Bron: Kluwer Management
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10