zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beoordelingssystemen functioneren slecht

23 november 2004 - Manager en medewerker besteden gemiddeld een uur per jaar aan het beoordelen van het functioneren. Onderscheid tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek wordt nauwelijks gemaakt. De beoordelingssystematiek als instrument voor het beoordelen van salarisverschillen scoort slecht.

Dat zijn uitkomsten van de enquête Hoe beoordeelt Nederland? die werkgeversorganisatie AWVN en de HR Tools Groep recent hebben uitgevoerd onder ruim 450 P&O'ers.



Ontevreden
Ruim 35 procent van de P&O'ers is ontevreden over hun huidige beoordelingssysteem. De overgrote meerderheid van de bedrijven (80 procent) voert jaarlijks beoordelingsgesprekken. Een klein deel van de organisaties maakt in beoordelingsgesprekken gebruik van competenties (17 procent). Slechts in 2 procent van de gevallen worden competenties gekoppeld aan beloning.

Verouderd en vaag
AWVN vindt de resultaten van het onderzoek niet verrassend. Uit de praktijk blijkt dat veel beoordelingssystemen zijn verouderd. Ze zijn niet toegespitst op specifieke organisatieonderdelen en beoordelingscriteria blijven te vaag. Het ontbeert de manager vaak aan objectieve meetinstrumenten voor het beoordelen van gedrag.
Volgens de werkgeversorganisatie is daar echter eenvoudig wat aan te doen.

Effectiever
Beoordelen kan volgens AWVN veel effectiever. Er zijn voldoende instrumenten die abstracte begrippen als bijvoorbeeld zelfstandigheid en initiatief vertalen naar kwantitatief meetbare beoordelingscriteria. Deze dienen dan als uitgangspunten voor concrete verbeterafspraken die vervolgens tussentijds in een voortgangsgesprek getoetst zouden moeten worden. Zo krijgt de manager meer mogelijkheden om op prestaties en resultaten te sturen, maar ook om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren en motiveren. Tot slot zou volgens de werkgeversorganisatie beoordelen vaker gekoppeld moeten zijn aan belonen. Het brengt een 'harde' factor en een extra stimulans in het beoordelen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10