zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie belangrijke cybersecurity-ontwikkelingen om in 2023 in de gaten te houden

Cyberaanvallen komen tegenwoordig zó vaak voor dat organisaties het bijna onderschatten

7 februari 2023 - Het is geen vraag meer of je wordt aangevallen door cybercriminelen, de echte vraag is wanneer. Maar of een cyberaanval een heel bedrijf zodanig verstoort dat mensen er vertrouwen in verliezen, dat hangt volledig af van hoe goed het bedrijf is voorbereid.

Bedrijven moeten daarom zo goed mogelijk up-to-date blijven over de laatste ontwikkelingen op het gebied van cyberaanvallen. Door zo weerbaar mogelijk te zijn, breng je de downtime na een aanval tot een minimum en kan je de bedrijfsprocessen zo snel mogelijk hervatten. Bipul Sinha, co-founder en CEO van Rubrik, noemt drie grote ontwikkelingen die belangrijk zijn om in 2023 in de gaten te houden:


 
 • Het personeelstekort in de cybersecurity bereikt een point of no return
  Er is een schaarste aan talent in cyberveiligheid. Op dit moment staat het tekort op 3.4 miljoen werknemers wereldwijd. Niet alleen het tekort aan mensen, maar ook aan middelen of skills, kan een bedrijf heel kwetsbaar maken. In de tijd dat een lek ontdekt en gedicht wordt, hebben cybercriminelen vrij baan om een organisatie binnen te komen en geduldig te wachten tot er informatie voorbijkomt die ze kunnen exploiteren. Denk bijvoorbeeld aan de Log4Shell-hack van vorig jaar. Bij een tekort aan resources om het lek te dichten, is de delta tussen het ontdekken van een lek en het dichten van het lek hoger dan wanneer een organisatie dit wel op orde heeft.
 • Cyberaanvallen gaan veel verder dan menselijke begrippen
  De grootte, de variabiliteit en de ongelooflijke snelheid van de huidige cyberaanvallen, gaan veel verder dan mensen aankunnen. Toch is het mogelijk om deze aanvallen bij te houden. Er zit namelijk enorm potentieel in het gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie. Dit is allemaal direct toe te passen op de data om er op deze manier beveiligingsinzichten uit te halen.
 • Meer aandacht aan mentale gesteldheid van werknemers na cyberaanval
  Niet alleen zijn aanvallen nadelig voor de bedrijfscontinuïteit, maar het heeft ook een enorme impact op de mentale gesteldheid van de werknemers die ermee te maken hebben. Cybercriminaliteit eist een tol en daar zijn menselijke kosten aan verbonden. Onderzoek toont aan dat gemiddeld 96 procent van de IT-leiders emotionele of psychologische gevolgen ondervonden van cyberdreigingen het afgelopen jaar. Ook heeft een derde van de bedrijven het afgelopen jaar een wissel in management meegemaakt als gevolg aan een cyberaanval.
 • Cyberaanvallen komen tegenwoordig zó vaak voor dat organisaties het bijna onderschatten, zegt Sinha. Ransomware is echter de nummer een dreiging voor onze economie. We moeten waakzaam blijven en ervoor zorgen dat organisaties niet alleen aanvallen proberen te voorkomen of te detecteren, maar dat ze ook zo snel mogelijk weer hun werkzaamheden oppakken als ze geraakt zijn door een ransomware-aanval.
   
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
   Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
   Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   'Cybersecurity moet routine worden'
   IT-leiders voelen zich steeds vaker niet beschermd tegen cyberaanvallen en andere rampen
   Cyber- en bedrijfsschade vormen grootste dreigingen naarmate economische en energierisico's toenemen
   Miscommunicatie in IT-security leidt bij 65 procent van de bedrijven tot cybersecurity-incidenten
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
  reacties
  Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
  ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
  Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
  Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
  Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
  Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
  Mind your data (1) 
  top10