zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het wachten is op de klonen van Marktplaats.nl

11 november 2004 - De eigenaars van Marktplaats.nl hebben een sterk staaltje blufpoker gespeeld. Een toch riant bod van enkele tientallen miljoenen euro´s van de Telegraaf werd afgeslagen; het krantenconcern besloot vervolgens zelf met Speurders.nl verder te gaan.

Marktplaats.nl gaat er een half jaar later met de hoofdprijs vandoor: 225 miljoen euro in contanten, afkomstig van het Amerikaanse Ebay. De eigenaars Bob Crebas en Reinier Bouwman realiseren daarmee een winst van 224.700.000 euro, het verschil tussen de verkoopprijs en de prijs die zij in 1999 (300.000 euro) voor de site betaalden.



Eenvoudige site
Ebay beschouwt Marktplaats.nl als het succesvolste e-commerce concept in Nederland. Daar zit wat in. De opmerkelijk eenvoudige site vertoont continu een miljoen vraag- en aanbod advertenties, voornamelijk van particulieren. Bij grotere transacties berekent de site een bescheiden advertentietarief van zes euro. Dat model was naar eigen opgave in 2003 goed voor een omzet van 6 miljoen euro en een winst van 3 miljoen euro. Ebay betaalt derhalve 75 keer de winst. De recente overname van NationaleVacaturebank.nl (naar verluidt goed voor enkele miljoenen) door VNU verbleekt hierbij.

Startpagina.nl
Nu er kennelijk weer geld in de markt is verschijnen bij menig internetondernemer de dollartekens in de ogen. Wellicht gebeurt hetzelfde als na de overname van nog zo'n eenvoudig internetconcept, Startpagina.nl in 2000. In een mum van tijd verschenen er honderden klonen, zoals Startkabel en vele anderen. Die konden het succes van hun voorbeeld echter in de verste verte niet evenaren. Geen fijne gedachte trouwens, voor de Telegraaf.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10